Messiaans Platform

HARDENBERG- Er is weinig hoop voor een nieuw samenwerkingsplatform tussen messiaanse gemeentes in Nederland. Zeker veertig leiders en voorgangers waren gisteren door stichting Moadim uitgenodigd om de koppen tijdens de landelijke viering van het Loofhuttenfeest op camping De Kleine Belties in Hardenberg bij elkaar te steken. Vrijwel niemand kwam opdagen.

Door Vincent Lengkeek

Uitgerekend op het Loofhuttenfeest ontstond zo’n tien jaar geleden het Messiaans Platform, dat destijds tien á vijftien gemeentes moest verenigen. Maar waar het platform voor bedoeld was, onderlinge samenwerking en betrokkenheid, bleek een onmogelijke opgave. Er was altijd wel een onderwerp waar onenigheid over was, bijvoorbeeld de rol van Israël of de godheid van Jeshua. Tot diepe frustratie van Jaap Heeringa, voorzitter van Moadim en voorganger van een messiaanse gemeente in Leeuwarden. “We kunnen elkaar blijkbaar niet gewoon vragen: ‘hoe gaat het?’ Het gaat meteen over allerlei theologische kwesties, maar dat was niet het doel van de bijeenkomsten.”

Heeringa nodigde vorig jaar ook al tientallen kopstukken uit voor een vergadering tijdens het Loofhuttenfeest, slechts enkelen kwamen toen opdagen. Dat bleek de doodsteek voor het Messiaans Platform: er werd geen nieuwe voorzitter gevonden. “Niemand wilde het doen”, aldus Heeringa. “Wat is op die manier ons getuigenis als messiaanse beweging richting de buitenwereld? Ik hoop en verwacht dat de jongere generatie anders met elkaar omgaat. Zij zijn minder met allerlei hokjes bezig en daardoor een leerschool voor de ouderen.”

Het Messiaans Platform raakte bij de oprichting in 2006 al in opspraak. Joods voorganger Lion Erwteman van de Amsterdamse gemeente Beth Yeshua wees in niet mis te verstane woorden het initiatief van twee voormalige gemeenteleden af. “Ik beschouw het als ongecontroleerde celdeling. Ja, dat noemen ze ook wel kanker”, zei hij destijds in dagblad Trouw. Bij het navragen van de kwestie door deze journalist onthoudt Erwteman zich van commentaar.

Wees de eerste die reageert op "Messiaans Platform"

Geef een reactie