Van gereformeerd naar messiaans in Kampen

De familie Van der Weerd uit Kampen onderging het afgelopen jaar een behoorlijke transitie. Het gezin stapte van de traditionele rustdag op zondag, over naar de sjabbat.   

Het was zoon Ronnie (23), die tijdens zijn studie in Utrecht zocht naar een geschikte kerk en uitkwam bij een messiaanse gemeente. “Ik vond een sleutelhanger van de joodse messiaanse gemeente Beth-Yeshua in Amsterdam, die ik ooit eens op een EO Jongerendag had gekregen en ben op zoek gegaan. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Benee Awraham in Amersfoort en werd geraakt door hun visie op Israël, die ik nergens anders zo duidelijk had gehoord.”

Al snel werd Ronnie ook geboeid door de uitleg van de messiaanse gemeente over het dragen van een keppeltje en waarom zij bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. “Ook de hele sfeer in de diensten en de mix van Opwekkings- en messiaanse liederen spraken mij enorm aan. Hoewel wij uit de Nederlands Gereformeerde Kerk komen, was dit een gevoel van thuiskomen.”

Ronnie heeft zich vol overgave in de messiaanse beweging gestort. Zo draagt hij soms een keppeltje, eet hij volgens de spijswetten en heeft hij zogeheten tsietsiet – franjes van een joodse gebedsmantel – aan zijn kleding bevestigd. “Het is best moeilijk om zo te leven, maar ik wil door mijn keuzes God dienen. Ook door mij aan de sabbat te houden in plaats van aan de zondag. Zo koop ik bijvoorbeeld niets op vrijdagavond of zaterdag tot zonsondergang. Dat doe ik dan liever op zaterdagavond of op zondag. Dat vertel ik mijn vrienden. Ook probeer ik afspraken op mijn werk in het ziekenhuis te maken om op zaterdag niet te hoeven werken.”

Het enthousiasme van zoon Ronnie is inmiddels overgeslagen op vader Jan Willem en moeder Trianka. “Ik had eerst allerlei vragen aan Ronnie”, vertelt Trianka. “Waarom de zaterdag en niet de zondag en waarom al die voorschriften? Het is een heel andere manier van geloven dan ik veertig jaar in de Nederlands Gereformeerde Kerk gewend was, hoewel ik niets verkeerds over die kerk en haar leden wil vertellen. Jan Willem en ik hebben ons er erg in verdiept en zijn tot de conclusie gekomen dat deze manier van geloven dicht bij de joodse wortels van het christendom staat. Ook zijn we enorm geraakt door de fijne sfeer in messiaanse gemeente Bracha in Apeldoorn.”

Jan-Willem: “Ook ik had mijn twijfels en dacht: “De kerk bestaat meer dan tweeduizend jaar. Die kan het al die tijd toch niet verkeerd hebben gehad? Ik heb me er helemaal in verdiept en heb alles gelezen wat ik kon vinden. Zo ben ik tot de conclusie gekomen dat de protestantse kerk van tegenwoordig nog steeds veel katholieke invloeden heeft – zoals het vieren van de zondag en de kinderdoop – die in de eerste messiaanse kerk niet aanwezig waren. Ik hoop daarom dat de kerk weer terugkeert naar haar joodse wortels. Het is niet de bedoeling dat we zelf joods worden, maar door ons geloof in Jezus zijn we geestelijke nakomelingen van Abraham en medeburgers van Israël.”

Hoewel Jan Willem zich volledig toewijdt aan zijn nieuwe levensstijl, heeft hij nog wel zijn vragen en worstelingen. “Als mede-eigenaar van een bedrijf is het best moeilijk om mij aan de sabbat te houden, die op vrijdagavond begint en duurt tot zonsondergang van de volgende dag. Er wordt normaal namelijk best veel werk gedaan op zaterdag. Daar probeer ik nu in goed overleg keuzes in te maken.”

Naast het tweewekelijkse bezoek aan de diensten in Apeldoorn viert de familie Van der Weerd de sabbat en Bijbelse feesten om de twee weken met een groepje gelijkgezinde Kampenaren bij iemand thuis. Zij organiseren samen ook de Keshercursus, die maandag 12 september (19.30 tot 22.00 uur) van start gaat aan de IJsselkade 40, vlakbij de voormalige synagoge. Dat zijn tien avonden met iedere avond een ander onderwerp. Thema’s zijn bijvoorbeeld Jezus de Jood, Jezus de rabbi, Jezus de Messias, Het Joodse karakter van de bijbel en Gods toekomst voor Israël.

Verder maken cursisten kennis met het Hebreeuwse alfabet, Hebreeuwse woorden, Hebreeuwse liederen en joodse hapjes. Deelnemers ontvangen een cursusboek en na afloop van de cursus een certificaat. De cursus kost 55 euro en wordt gegeven door Anton de Ruiter van Stichting Shoresh. Aanmelden: 06-22212237 of kesjerkampen@gmail.com.

Wees de eerste die reageert op "Van gereformeerd naar messiaans in Kampen"

Geef een reactie