Messiaans-joodse IDF-soldaat: ‘Ik begon automatisch te bidden’

Foto: Levi Zoutendijk

Soldaat Avigail diende tijdens de Gaza-oorlog in 2014 als sergeant op een legerbasis vlakbij de noordergrens van de Gazastrook, waar Hamas vele raketten op afvuurde. Die bizarre werkelijkheid veranderde de Israëlische Avigail haar leven voorgoed. 

In een aangrijpend verhaal op de messiaans-joodse nieuwswebsite Kehila vertelt ze over haar diensttijd dat het verboden was om in een normale kamer te slapen. “We moesten in kamers verblijven die bestand waren tegen raketinslagen.”

Vlak na de ontvoering van drie joodse tieners, laaide de situatie in korte tijd op. “Er waren serieuze aanwijzingen dat onze basis onder vuur zou worden genomen. Het was op dat moment verboden het legerkamp te betreden of te verlaten. Alle omliggende wegen waren afgesloten.”

Avigail, die de communicatie regelde tussen de basis en eenheden op missie, bekroop in die periode een angstgevoel. “Mijn hele lichaam verstijfde en ik begon te beven, maar meteen daarna begon de adrenaline te stromen, en ik kwam ik weer snel in evenwicht.” De messiasbelijdend joodse soldaat richtte zich naar boven. “Ik begon automatisch te bidden. (…) Het was een tijd waarin ik op scherp stond en besefte hoe belangrijk het is op Iemand groter dan onszelf terug te kunnen vallen.”

Avigail: “Uiteindelijk kwam er, Goddank, geen aanval op onze basis. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet hoe het kan dat ons niets overkwam. Het aantal raketten die tijdens de operatie vlakbij onze basis landde was groot. Maar geen enkele significante schade was bij ons veroorzaakt en niet één soldaat raakte gewond. Het Bijbelvers dat tot mij sprak was”:

De Engel van de Heer waakt over wie hem vrezen, en bevrijdt hen. (NBV Psalm 34:8)

Avigail in the war room during Operation Protective Edge
Avigail rust gewapend uit tijdens haar diensttijd. 

Tijdens haar diensstijd bij het IDF, Israeli Defense Forces, raakte Avigail in contact met een van huis uit orthodox-joodse commandant. Op een dag raakten ze in gesprek over het geloof. “Hij belde mij op, omdat hij had gehoord dat ik messiasbelijdend joods ben. Ik nodigde hem uit om bij ons op de basis de sjabbat door te brengen.” De twee kwamen in gesprek en Avigail deelde openlijk over haar overtuiging dat Jezus, Yeshua, de Messias is. “Hij was zeer geïnteresseerd in het feit dat Yeshua een Jood was, maar hij begreep het tot zijn eigen ergernis niet volledig en wilde zich er meer in verdiepen.”

Niet veel later moest de betreffende commandant op een missie de Gazastrook in. “Vlak voor zijn vertrek zocht hij mij op om afscheid te nemen. Hij gaf me een knuffel en ik zei hem goed op zichzelf te letten, waarop hij zei ‘maak je geen zorgen’.”

Die geruststellende woorden bleken tragisch genoeg geen garantie te bieden voor de toekomst. Avigail, in groot verdriet en frustratie: “Hij werd in Gaza gedood tijdens een botsing met terroristen.”

Toch is Avigail blij nog iets van haar geloof te hebben gedeeld. “Misschien zond God mij om op dat moment te dienen op mijn basis, zodat deze commandant het Goede Nieuws vlak voor zijn dood kon horen.”

 

Wees de eerste die reageert op "Messiaans-joodse IDF-soldaat: ‘Ik begon automatisch te bidden’"

Geef een reactie