Net op tijd thuis voor Pesach

Foto: Levi Zoutendijk

Afgelopen week is een opwindende en belangrijke week geweest. In het groot bezien: Israël ging naar de stembus om een premier en knessetleden te kiezen waarbij de burgers van Israël de gelegenheid kregen van hun vrijheid gebruik te maken.

Door: Danielle Mor

Op kleine schaal – maar op veel manieren groots op profetische schaal! – verwelkomde Israël zo’n 85 nieuwe oliem immigranten uit Ethiopië die zich voegden bij de ongeveer 300 nieuwe Ethiopische oliem die in de afgelopen weken allen bij elkaar gekomen waren om zich voor te bereiden op de viering van Pesach, het feest van de Vrijheid.

Dankzij Christenen voor Israël waren we in staat om deze nieuwe oliem een betekenisvolle, warme en inspirerende Pesachervaring te bezorgen. Elk gezin zal in staat zijn om waardig Pesach te vieren en alle Pesachtradities zorgvuldig in ere te kunnen houden. Voor de oliem is dit een droom die werkelijkheid wordt.

Niet te vergelijken met dromen die sommigen hun hele leven al gehad hebben.
Het gaat erom de oliem te helpen zich voor te bereiden op de feestdagen en de tradities zoals die in Israël gevolgd worden, te leren kennen. (Dit wijkt nogal af van de puur Bijbelse manier zoals zij in Ethiopië gewend waren Pesach te vieren.)

In elk van de centra voor opvang van nieuwe oliem voorzagen we niet alleen in onderwijs, maar gaven hun ook een echte ervaring: een voorbereidende Seder met alle belangrijke zegeningen en tradities. We doen dit om de nieuwe oliem met kennis en zelfvertrouwen naar de Sederavond uit te laten kijken. Zo kunnen ze het echt vreugdevol meevieren en de betekenis van hun nieuw gevonden vrijheid in Israël ervaren.

Ik had het voorrecht om een van deze verwachtingsvolle nieuwe oliem eerder deze week te ontmoeten toen we de feestelijke voorbereidende Seder hielden in het Ibim Alija- en Studentendorp, dat net zeven kilometer van de grens met Gaza ligt. Hij heet Tigbo en is 30 jaar. Tot aan het moment dat hij vorige week op aliyah ging, had hij de taak van voorzanger (chazan) in de Joodse gemeenschap te Gondar.

Toen Tigbo de microfoon in zijn hand had en een speciaal gebed zong over Gods trouw jegens Zijn volk in tijden van crises, huilde hij van vreugdedevolle ontroering. Hij had 20 jaar gewacht op het ‘op alija gaan’ (immigreren in Israël), zei hij. Ook vertelde hij dat hij al die tijd in zijn geloof staande is gebleven. De directeur van Ibim zei, toen de oliem in het centrum hoorden dat Tigbo spoedig zou aankomen, dat ze heel opgewonden en blij waren omdat ze zijn trouwe zang van de gebeden in de synagoge zo misten.

Tigbo ziet een diepe betekenis in zijn aankomst in Israël als vrij mens. Hij voelde zich toen hij nog in Ethiopië was, als een ‘slaaf in Egypte’. Al die tijd was zijn lichaam in Ethiopië, terwijl zijn hart en ziel naar Israël verlangden. In Gondar trainde hij een kinderkoor en hij moest bijna huilen als hij zich afvroeg: “Wanneer zullen zij op Alija gaan?”

Tigbo’s droom is om te studeren en rabbijn te worden en zo een geestelijke leider van zijn gemeenschap te zijn. Hij droomt er ook van een keer te trouwen en een gezin te stichten. Een gezin met kinderen die in vrijheid geboren zijn.

Jullie allen hartelijk bedankt voor het meewerken met ons om Tigbo en de paar honderd nieuwe oliem uit Ethiopië hun vrijheid in 2019 te laten vinden. Hopelijk mogen er nog vele duizenden meer thuiskomen!

OVER DE AUTEUR

Wees de eerste die reageert op "Net op tijd thuis voor Pesach"

Geef een reactie