De nieuwe kleren van de keizer, Israëlische stijl

Foto: Levi Zoutendijk

De tegenstanders van Netanyahu’s zijn er zo door geobsedeerd, hem ten val te brengen, dat ze niet eens meer zien hoe ze verdeeldheid in het land veroorzaken. De elfjarige blogger Noga Amit Mashiach roept hen tot de orde. ‘Met het mes tussen de tanden’ is geen taal voor politici.

Noga Amit Mashiach postte een paar dagen geleden een video op de Facebook-pagina van haar moeder, die snel viraal werd. Deze slimme meid, die op een dag premier wil worden, volgt het nieuws zoals haar leeftijdsgenoten reality-tv-shows volgen. Gearticuleerd en intelligent, spreekt Noga uit wat in haar hart is en vraagt onze politici om niet langer strijdlustig en verdelend te zijn.

In de video stelt het jonge meisje, dat ze zou willen dat onze politici in plaats daarvan ‘assertief zijn, en niet agressief, dat ze zouden spreken op een manier die aangenaam is voor de oren van de mensen (…) niemand houdt ervan om gekwetst te worden (…) nee, dit is niet de manier. Ik vraag u om op een aangename en rustgevende manier te spreken (…) hierdoor zullen mensen luisteren, geïnteresseerd zijn, maar om kwetsen te spreken zal niemand imponeren’.

Haar laatste video van vrijdag begint met: ‘Vandaag zal ik spreken over een mes tussen de tanden‘. In de Israëlische context verwijst dit idioom naar soldaten die bereid zijn alles te doen wat nodig is om de missie te voltooien. Sommige Israëlische politici hebben deze zin in de loop van de huidige campagne gebruikt, om aan te geven dat ze alles zullen doen wat nodig is om de komende verkiezingen te winnen. Om maar één voorbeeld te geven, Yair Lapid van de leidende partij ‘Blauw en Wit’ zei maanden geleden dat ‘men een mes tussen de tanden nodig heeft om Netanyahu te verslaan’. Deze strijdlustige houding uit zich in een agressieve en ad hominem (tegen mensen gerichte) verkie­zings­campagne die, zoals jonge Noga klaagt, niets dan verdeeldheid zaait.

Noga plaatste de video nadat zij een rally van Blauw en Wit had meegemaakt. Hoewel het evenement interessant en leuk was, vond ze het niet leuk dat sommigen opriepen dat de partij nog agressiever moet worden, ‘met een mes tussen de tanden en getrokken klauwen’.

Na de eenvoudige, maar ontroerende boodschap van Noga, die specifiek gericht was tot de leiders van de partij Blauw en Wit, en ook tot alle anderen, ontmoette ze de leider van de partij, Benny Gantz, die haar prees voor ‘het runnen van een inspirerende campagne’., Hij schreef op zijn Facebook-pagina: Noga vraagt om bescheiden dingen: ‘Dat haar premier niet zou liegen, dat hij de wetten van het land waar ze zo van houdt niet zou verachten’.

Gantz’s gênante reactie op dit heldere kind doet denken aan het sprookje van Hans Christian Andersen ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Dat richt zich op leiders die niet alleen hun eigen fouten niet kunnen zien, maar die ook trots zijn op hun naakte kwetsbaarheid.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   06-08-2019
Auteur:  Tsvi Sadan
Beeld:     Gili Ya’ari/Flash90
Website: www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "De nieuwe kleren van de keizer, Israëlische stijl"

Geef een reactie