AMERSFOORT | Hij is vandaag 31 jaar geworden: de eigenaar van een opmerkelijk eetzaakje in het oude centrum van Amersfoort, vlak bij de synagoge. Johnny Breuer steekt heel zijn hebben en houwen in Bistro Dabar, Hebreeuws voor ‘woord’. Hij is elke dag, behalve de zaterdag, in de weer om zijn klanten te voorzien van een Aziatische kipsaté of gewoon een biertje.
“Ik ben dankbaar dat ik hier kan wonen en werken”, vertelt de goedlachse Breuer dinsdag op zijn verjaardag. Ondertussen staat hij wat eitjes te bakken. “Oh, daar gaat er een.”
Na al van jongs af aan in de horeca te hebben gewerkt, besloot Breuer vorig jaar voor zichzelf te beginnen. “Ik kende bijna niemand in Amersfoort. Maar het gaat de afgelopen maanden goed en het kan alleen maar beter worden. Ik ervaar alleen maar dankbaarheid. Al komt er maar één gast, dan ben ik dankbaar. Komen er dertig, dan ben ik ook dankbaar. God voorziet.”
Ja is ja
Breuer viert net zoals zijn ouders de sjabbat en andere feesten uit de Bijbel. Vandaar ook het Hebreeuwse Dabar als naam voor zijn onderneming. “Eigenlijk is het doel om het Woord bekend te maken. Er zijn vaak gasten die vragen wat Dabar is. Het is het Woord van God. Laat je ja, ja zijn en je nee, nee. Zowel naar je gasten als personeel. We mogen dankbaar zijn dat we hier in Nederland gewoon het Woord mogen openen.”
Varkensvlees staat overigens niet op het menu, net zoals kroepoek met garnalen. Alhoewel de keuken niet onder rabbinaal toezicht staat, zijn alle gerechten koosjer bereid, naar de voedselvoorschriften uit de Thora. Ook over zijn openingstijden krijgt Breuer met regelmaat vragen. Want waarom zou je als horecaondernemer op een zonnige zaterdag de boel gesloten houden? “Dat is vanwege de sabbat. Het is een lastige, want in de horeca is het een gouden dag, maar ook op Koningsdag (27 april, red.) ben ik dicht. Uiteindelijk dien ik de Koning der Koningen. Wie ben ik om dan open te gaan?”
Bekijk hier de website van Dabar voor openingstijden, reserveringen en adresgegevens.
Geef een reactie