Ondergang dreigt voor christelijke scholen in Israël

Christelijke scholen in Israël lopen het risico failliet te gaan. Alleen als de Israëlische regering spoedig 50 miljoen sjekels (ruim 11 miljoen euro) overmaakt, kan het faillissement met een jaar worden uitgesteld.

Dat schreef pater Abdel Masih Fahim, de algemeen-secretaris van het kantoor van Christelijke Scholen in Israël, gisteren in een verklaring.

September 2015 staakten de 47 christelijke scholen bijna een maand lang om de regering onder druk te zetten de subsidies te verhogen. De scholen tellen 33.000 leerlingen en zijn verbonden aan protestantse, orthodoxe en katholieke kerken.

Het Israëlische ministerie van Onderwijs heeft in de afgelopen zes jaar drastisch op het christelijk onderwijs bezuinigd. Ook beperkte het ministerie van Onderwijs het bedrag dat de scholen van de ouders mochten vragen om hun tekorten op te vangen.

Het ministerie van Onderwijs stelde in het verleden voor dat de christelijke scholen openbare scholen zouden worden. De scholen verwierpen dit voorstel, omdat ze vreesden dat hun identiteit en onafhankelijkheid in het gedrang zou komen.

Pater Fahim schrijft dat het ministerie na afloop van de staking de scholen 50 miljoen shekels beloofde als compensatie voor de bezuinigingen in de afgelopen jaren. Het bedrag zou rond 31 maart worden uitbetaald, maar de scholen hebben het nog niet ontvangen.

Ook werd er een commissie benoemd om over een oplossing te praten. De scholen verwerpen echter de aanbevelingen van de commissie. Het ministerie probeert volgens Fahim de scholen opnieuw te dwingen toe te treden tot het openbaar onderwijs. Ook zouden de financiële problemen niet worden opgelost.

Fahim vraagt sympathisanten wereldwijd de Israëlische overheid te benaderen en deze te vragen de crisis op te lossen.

Alfred Muller is journalist en woont in Jeruzalem.

Wees de eerste die reageert op "Ondergang dreigt voor christelijke scholen in Israël"

Geef een reactie