De Tweede Kamer stemt dinsdag over maar liefst vijftien moties die te maken hebben met het Israëlisch-Palestijns conflict. Een motie om het associatieverdrag met Israël op te kunnen schorten is ondertekend door de PvdA, D66 en een ietwat verrassende partij: het CDA.
Tweede Kamerlid Raymond Knops, namens het CDA woordvoerder voor defensie en buitenlandse zaken, ondertekende de motie samen met Kamerleden Michiel Servaes van de arbeiderspartij en Sjoerd Sjoerdsma van de sociaal-democraten – die beiden bekend staan om hun kritische houding jegens de staat Israël.
De motie ‘Constructieve deelname vredesbesprekingen’ roept de regering op om zich achter het Franse vredesinitiatief te scharen, dat de Israëliërs en Palestijnen weer bijeen wil brengen. Minister-president Benjamin Netanyahu heeft al aangekondigd niet achter die besprekingen te staan.
De motie vraagt het kabinet om actie te ondernemen tegen “partijen” die afzien van het vredesoverleg. De indieners van het voorstel hopen op “concrete maatregelen”, mocht Israël geen heil zien in het overleg, “bijvoorbeeld door opschorting van bilaterale of Europese samenwerkingsovereenkomsten.” D66 besloot eerder al om het associatieverdrag met Israël te veroordelen. Zo’n verdrag is met name belangrijk voor de handel met een land.
Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW), reageert getergd en verbaasd op de politieke steun voor de ‘anti-Israël’ motie van het CDA. “Het wordt erger en erger”, schrijft Voet op Facebook. “Dit gaat over niets minder dan sancties op het associatieakkoord met Israël. Nederland heeft zelfs met Syrië zo’n akkoord, en een hele rits andere ‘duistere’ landjes. Wat te denken ook van Marokko (Westelijke Sahara), Libanon, Egypte, et cetera?”
Ze voegt daaraan toe dat een dergelijke motie van Servaes en Sjoerdsma valt te verwachten. “Maar van het CDA?” De christelijke partij staat net als de SGP en ChristenUnie bekend als een vriend van Israël.
UPDATE
CDA-Kamerlid Raymond Knops begrijpt de commotie die is ontstaan, maar kan zich niet vinden in “het frame dat wij nu tegen Israël zijn”, vertelt hij in een telefonische reactie. “In de tekst van de motie komt Israël helemaal niet voor. De andere ondertekenaars, Serveas en Sjoerdsma, zijn in het verleden wel verder gegaan, maar als CDA zijnde zouden wij geen motie ondertekenen tegen het associatieverdrag met Israël.”
Dat neemt niet weg dat kritiek op Israël moet kunnen, zegt Knops. “Het CDA staat kritisch tegenover zowel Israël als de Palestijnen en voert een gebalanceerd beleid. Waar twee partijen in conflict zijn, hebben beide verantwoordelijkheid.”
Geef een reactie