‘We hebben de Thora nodig, maar ook de Geest’

Pinksterconferentie op de Betteld. Beeld: Bert Huizing

Een maand geleden vierden de meeste christenen Pinksteren, maar afgelopen weekend kon het ook. Door het schrikkeljaar viel Sjavoe’ot, ook wel het Wekenfeest, pas later in het voorjaar.

En dat hebben ze geweten ook, op camping de Betteld in Zelhem. Het christelijke vakantieoord was van vrijdag tot en met maandag veranderd in een messiaans-joodse enclave. Overal hingen Israël-vlaggen, mannen met keppeltjes en gebedskwasten waren oververtegenwoordigd en kinderen liepen al blazend rond met een ramshoorn, de sjofar.

De messiaanse onderwijsbediening 119 Ministries organiseerde voor de tweede keer een Pinksterconferentie. Het pakte net als vorig jaar uit met een paar sprekers uit het buitenland. De bekende zanger Christiaan Verwoerd trad zondagavond op. De conferentie was met driehonderd aanwezigen net als in 2015 volgeboekt, met bezoekers uit voornamelijk Nederland, maar ook Duitsland, België en Amerika.

Het onderwijs van 119 Ministries, naar de lofzang op de Wet uit Psalm 119, windt er geen doekjes om: de Thora, de vijf boeken van Mozes, is niet alleen voor Joden van kracht, maar ook voor christenen. “Het traditionele christendom leert op basis van het Apostelconvent uit Handelingen 15 dat er voor gelovigen uit de volkeren maar vier geboden zijn”, vertelt de Amerikaanse spreker Eddie Chumney. Hij ziet een gat in de doorsnee christelijke theologie, want hoe zit het dan met allerlei andere voor de hand liggende geboden zoals stelen, liegen en vloeken? “Het is raar om te stellen dat die vier geboden uit Handelingen 15 – het verbod op afgoderij, ontucht, bloed en het verstikte – de Thora buiten werking stellen.”

In de Thora worden ook niet-Joden duidelijk aangesproken wanneer God wetten aan het volk Israël geeft, aldus Chumney, die verbonden is aan een bediening gericht op het Hebreeuwse erfgoed van het christendom. Handelingen 15 geeft in vers 21 volgens hem het antwoord op het theologische probleem:

Want Mozes heeft van oude tijden af in elke stad mensen die hem prediken, want hij wordt elke sabbat in de synagogen voorgelezen.

Het begint dus bij die vier geboden als basis, de rest zou niet-Joden worden geleerd in de synagoge, aldus Chumney.

“Bijna alle christenen weten dat de Thora mannen vereist zich te laten besnijden, maar velen weten niet dat de Thora ook zegt het hart te besnijden [Deuteronomium 10:16]. Welke van die twee is nu belangrijker? Daar gaat de in Handelingen beschreven discussie over; niet over het tenietdoen van de Thora, zoals de meeste christenen het lezen”, vertelt Chumney, getooid in een roodgekleurd Midden-Oosters kleed.

Chumney is recht voor zijn raap en focust veel op Bijbelstudie. Hoe anders is zijn collega-spreker Steve Moutria, mede-oprichter van 119 Ministries en woonachtig in Costa Rica. Moutria is emotioneel wanneer hij de bomvolle zaal doorkijkt aan het begin van zijn preek op zaterdag, de sjabbat. De messiaanse gemeenschap in Centraal-Amerika is beduidend minder groot dan in Europa. “In Costa Rica ken ik maar één familie, op urenlange reisafstand.”

Ondanks haar relatief kleine omvang staat de wereldwijde messiaanse beweging bekend om onenigheid en hevige discussie onderling. “We moeten elkaar niet bevechten op kleine dingen als de juiste uitspraak van Gods Naam en wat de goede kalender zou zijn, maar samen Satan bestrijden. Yahweh huilt om ons”, zegt Moutria met tranen in zijn ogen. “We hebben de Thora nodig, dat is het fundament, maar we hebben ook de Geest nodig om er in te wandelen.”

1 reactieop"‘We hebben de Thora nodig, maar ook de Geest’"

 1. Sorry, maar de naam van YHWH is belangrijk.Yeshayahu 63:12
  Devariym 18:5,7 21:5.
  De naam van de almachtige,de Elohiym van Yisra’el staat 7,000 keren geschreven als Yud Hay Vav Hay,YHWH.
  Mattithyahu 7:21-23
  Yirmeyahu 16:19-20
  16-21 is vals vertaald.

Geef een reactie