Op zoek naar spirituele ervaringen in de noordelijke stad Safed

Foto: Levi Zoutendijk

De stad Safed bloeit na eeuwen weer op. Armoede, oorlogen en aardbevingen hebben de plaats geteisterd. Terwijl de herstelwerkzaamheden bezig zijn, bezoeken mensen Safed voor spirituele ervaringen.

We zijn in Safed, een 900 meter hoog gelegen stad met 35.000 inwoners. De met keien geplaveide steegjes in het oude centrum lopen of omhoog of naar beneden. Artiesten zijn hier gevestigd en toeristen doen zich tegoed aan belegde broodjes bij de Jemeniet.

De plaats staat bekend als de stad van de kabbala, de Joodse mystiek. Bar Yochai liet volgens de traditie de ”Zohar” na. Deze geschriften gaan, volgens een pamflet, over het „diepere en verborgen” niveau dat in de studie van de Thora zou zijn.

Safed kwam tot bloei in de 16e eeuw. Toen in 1492 Ferdinand II van Aragón en Isabella van Castilië het verdrijvingsedict uitvaardigden, waren Joden gedwongen te vertrekken uit Spanje. In de 50 jaar daarna kwamen 10.000 van hen, na omzwervingen door Europa en Noord-Afrika, in Safed terecht. Ze brachten hun ambachten mee. De stad werd een centrum van metaalhandel en kledingindustrie en ging een gouden eeuw tegemoet.

Maar ook rampspoed bleef Safed niet bespaard. De stad ligt namelijk dichtbij de Grote Riftvallei of Grote Slenk, een verzakking in de aarde die zich uitstrekt van Syrië tot Mozambique. De ene aardschol beweegt zich in noordelijke richting, de andere in zuidelijke. De plaatsen die in de buurt liggen, bevinden zich in aardbevingsgevoelige zones.

Zware aardbevingen verwoestten Safed in 1759 en 1837. Bij de aardbeving in 1837 verloor een vijfde deel van de Joden in Palestina het leven. De meeste slachtoffers vielen op de helling waarop de Joodse wijk was gebouwd – precies de plek waar we nu staan.

Lees hier meer

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   17-08-2019
Auteur:   Alfred Muller
Beeld:     Alfred Muller
Website: https://www.rd.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Op zoek naar spirituele ervaringen in de noordelijke stad Safed"

Geef een reactie