Petitie tegen financiering Palestijnse terreur met Nederlands geld

Brenda Aartsen organiseert petitie
Brenda Aartsen is regelmatig op de Dam te vinden voor 'Operation Hungry Pigeon'.

DEN HAAG | Israël-liefhebber Brenda Aartsen is een petitie gestart om de financiering van Palestijnse terreur met Nederlands belastinggeld te stoppen.

Lees ook: Operation Hungry Pigeon weer van start op De Dam

Al jaren ontvangen Palestijnse terroristen een financiële beloning voor hun daden. Het geld dat afkomstig is van de Palestijnse Autoriteit, komt direct uit subsidiegelden, die ze binnenharken uit zowel Europa als Amerika. CIDI maakte begin deze maand nog melding dat de uitkeringen aan Palestijnen die in Israëlische gevangenissen vastzitten, bijna gelijk staan aan de helft van al het hulpgeld dat de Palestijnse Autoriteit ontvangt. ‘In totaal verwacht de Palestijnse Autoriteit dit jaar ongeveer 693 miljoen dollar aan donaties en subsidies te ontvangen. Ondertussen wordt 153,4 miljoen dollar als salaris overgemaakt aan Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Daarbovenop wordt ook nog eens 190,9 miljoen dollar betaald als uitkering aan families van gedetineerden. Daarmee komt het totaalbedrag op 344,3 miljoen dollar, bijna de helft van de gehele Palestijnse ontwikkelingssamenwerkingsbegroting.’

Bewustzijn

Ook Nederland betaalt hieraan mee. Met de petitie wil Aartsen, die als mede-oprichter betrokken was bij Time to Stand Up for Israël, een stukje bewustzijn creëren onder de Nederlanders. Om een debat te krijgen in de Tweede Kamer zijn 40.000 handtekeningen nodig. Zover gaat ze niet komen, denkt Aartsen. “Al zou ik een paar duizend handtekeningen binnenslepen. Daarmee kunnen we al een signaal afgeven dat dit serieus genomen moet worden.”
ChristenUnie en SGP hebben aangegeven de actie te willen ondersteunen. Voorman van de SGP, Kees van der Staaij laat weten: “Ik steun en waardeer het initiatief voor deze petitie. Het laat zien wat veel mensen enorm dwars zit. Wij zijn hier afgelopen jaren ook zeer actief op geweest. Dat heeft ertoe geleid dat moties zijn aangemomen om erop aan te dringen de betalingen te stoppen.”

Adder onder het gras

Formeel heeft die uitgeoefende druk ook effect gehad, zegt Van der Staaij: “Na aanvankelijke ontkenning is de Palestijnse Autoriteit gestopt met de betalingen. De adder onder het gras is: de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO gaat hier wel mee verder. Formeel gaat er geen Nederlands geld naar deze betalingen, maar indirect natuurlijk wel. Daarom zullen wij erop blijven aandringen om er radicaal mee te breken, en anders de subsidie voor Palestijnen stop te zetten.”

Voordewind vastberaden door

Joël Voordewind, die zich vanuit de ChristenUnie vanaf het begin af aan hard maakt voor deze zaak, beaamt dit. Voordewind is blij met de petitie van Aartsen. Hij herhaalt wat Van der Staaij zegt en vertelt: “Minister Koenders van Buitenlande Zaken gaat het aankaarten, maar hij zal onze bijdrage als drukmiddel niet korten naar de Palestijnen.” Het laatste woord is hierover volgens Voordewind nog niet gezegd. Hij blijft vastberaden in zijn strijd om deze betalingen stop te zetten, maar kan daar verder nu nog geen uitspraken over doen.

Voordelen petitie op papier

Aartsen heeft inmiddels een paar honderd handtekeningen verzameld. De petitie is niet online vindbaar, maar moet geprint worden, getekend en dan opgestuurd naar Aartsen. Hier krijgt Aartsen veel hulp bij. Ondanks dat het veel werk is, ziet Aartsen alleen maar voordelen van een petitie op papier. Hierdoor heeft ze veelvuldig persoonlijk contact met de mensen die helpen en willen tekenen. Ze is ervan overtuigd dat dit helpt, en mensen enthousiasmeert. Daarbij vindt ze de online petitie-tools gevoelig voor hackers.

Mensen die willen tekenen, kunnen Brenda Aartsen via Facebook een bericht sturen. “Dan stuur ik de petitie naar ze toe. Het kost een postzegel, dat is het enige”, lacht ze. “Dat hebben we er toch wel voor over…?!” De petitie laat ze ook bij kerken neerleggen en andere plekken, zoals synagoges. Ze zegt: “Het begint steeds meer vorm aan te nemen. Er zijn veel mensen die er gehoor aan geven.”

Lees ook: SGP stelt kamevragen over haat in Palestijnse schoolboeken

 

5 Reactiesop"Petitie tegen financiering Palestijnse terreur met Nederlands geld"

 1. Brenda Aartsen | 19/10/2017 om 11:43 | Beantwoorden

  Mensen die de petitie willen tekenen en niet op FB zitten kunnen mij een mail sturen.
  mb.aartsen@caiway.nl.

 2. Jammer dat dit alleen via Facebook kan. Mijns inziens sluit je daarmee een hele groep uit. Ik zit in ieder geval niet op deze fb en kan dus zo deze actie niet ondersteunen. Jammer!

 3. ik wilde liever via internet tekenen.

 4. Dr. Pieter Vis | 25/08/2017 om 09:01 | Beantwoorden

  We blijven Israël steunen in gebed en medeleven!

 5. Wilma Tijsseling | 24/08/2017 om 21:03 | Beantwoorden

  Israel is een grote zeGEN VOOR DE HELE WERELD, IN ALLE OPZICHTEN..DAAROM STA IK ACHTER iSRAEL ! 100%

Geef een reactie