Protest in Dimona tegen Messiasbelijdende Joden en christenen

Dirk van Genderen.

Ultraorthodoxe Joden in Dimona keren zich al langere tijd tegen de Messiasbelijdende gemeenschap in die stad.

Dimona ligt in de Negev-woestijn en er wonen zo’n 35.000 mensen. Deze week besteedde de Israëlische nieuwssite Walla! aandacht aan de protesten van de antizendingsorganisatie Yad L’Achim tegen gelovigen in Dimona, die er onlangs een nieuw inloopcentrum hebben geopend. Ook het zendelingenechtpaar Albert en Esther Knoester uit Nederland, maar al jaren wonend in Dimona, is doelwit van de demonstraties.

Vanwege de protesten is het inloophuis nu tijdelijk gesloten. Yad L’Achim gooit olie op het protestvuur met de leuze: ‘Ze proberen je te overtuigen om je te bekeren tot het christelijke geloof’.

Merav Znati Ohana, een inwoner van Dimona, gebruikt de social media om demonstranten op te roepen vanuit het hele land naar Dimona te komen om de stad te ontdoen van de ‘vervuiling’ en van een ‘gevaarlijk fenomeen’. Yad L’Achim beweert dat het nieuwe gebouw van de kleine Messiasbelijdende gemeenschap in Dimona een kerk is en heeft laten weten om de andere avond te blijven demonstreren totdat de zendelingen de stad hebben verlaten.

Shalom Bar-Ari, een Messiasbelijdende Joodse gelovige uit Dimona, die ook persoonlijk te maken kreeg met de demonstraties, stelt dat het nieuwe centrum niet bedoeld is als kerk, maar een toeristische onderneming is voor christenen die van Israel houden en Israel willen bezoeken. ‘Ik wil pelgrimstochten van christenen naar Israel gaan organiseren. Het is een zakelijke onderneming die het buitenlandse toerisme naar Israel wil bevorderen.’

Howard Bass, de voorganger van de Messiasbelijdende gemeente Nachalat Yeshua in het vlakbij gelegen Beersheba, staat gemeenteleden in Dimona geestelijk bij die lijden vanwege de demonstraties. ‘Het gaat goed met hen, ze zijn heel dankbaar voor iedereen die voor hen bidt.’

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Geef een reactie