Update Midden-Oosten: Rusland actiever in Syrië, aanvallen op messiaanse Joden, EU stuurt opnieuw miljoenen naar Palestijnen, en meer

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Poetin belooft het één en doet het ander

Ik weet dat sommige mensen Rusland meer vertrouwen dan Amerika en grote waardering hebben voor de Russische president Vladimir Poetin. Toch lijkt het mij dat er alle reden is om voorzichtig te zijn met hem.
Op 11 december jl. beloofde Poetin plechtig voor de camera’s van de hele wereld dat hij de Russische troepen opdracht had gegeven zich terug te trekken uit Syrië. Enkele kleine eenheden werden inderdaad teruggetrokken, maar die werden al snel vervangen door andere.
Ondertussen doet Poetin precies het tegenovergestelde dan zijn eerdere belofte. Rusland bouwt namelijk vier extra luchtmachtbases in Syrië, in West-, Centraal- en Oost-Syrië, één zelfs samen met Iran en stuurt maar liefst meer dan 6000 manschappen aan extra troepen naar het land. (Bron: Debka)

Aanvallen op Messiasbelijdende Joden

Nadat een ontmoetingscentrum voor Messiasbelijdende Joden in Dimona vorig jaar mei werd gesloten vanwege bedreigingen door ultraorthodoxe Joden – ik schreef hier eerder over in de Nieuwsbrief – is de situatie opnieuw verslechterd nadat het centrum onlangs werd heropend. Volgens de Morning Star News zijn het weer ultraorthodoxe Joden die protesteren en de Messiasbelijdende Joden bedreigen. Ik vraag uw gebed hiervoor.

In Tel Aviv wordt een boekwinkel van het Bijbel Genootschap bedreigd met sluiting. De eigenaar van de winkel beschuldigt de huurder, het Israëlische Bijbel Genootschap, dat niet alleen Bijbels worden verkocht, zoals afgesproken, maar ook christelijke literatuur. Deze winkel zit al 55 jaar in dit pand. Er wordt vanuit gegaan dat de eigenaar van de winkel door anderen is aangezet om in actie te komen tegen de verkoop van Bijbels en christelijke literatuur.

Op woensdag 24 januari jl. moesten twee vertegenwoordigers van het Bijbelgenootschap hiervoor naar de rechtbank komen om hun kant van het verhaal te vertellen, maar de zaak moest worden uitgesteld omdat de rechter ziek was. Victor Kalisher, de directeur van het Bijbelgenootschap, benadrukt dat God ook in deze zaak alles leidt en hij bedankt iedereen voor hun steun en hun gebeden. (Bron: Assist News Service / firm.org)

EU blijft Palestijnen steunen om Oost-Jeruzalem in bezit te krijgen

Deze week kwam de Europese Commissie met een nieuw assistentiepakket voor de Palestijnen. Het fonds – maar liefst 42,5 miljoen euro groot – is bedoeld om de Palestijnse aanwezigheid in Oost-Jeruzalem te steunen en bij te dragen aan het opbouwen van de Palestijnse democratie. Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor het Midden-Oosten, herhaalde de steun van de EU aan de tweestatenoplossing, met Jeruzalem als hoofdstad van zowel de Israëlische als van een toekomstige Palestijnse staat.

Om de Palestijnen bij te staan in hun claim op het oostelijke deel van de stad heeft de Europese Commissie 14,9 miljoen euro van het toegezegde hulpgeld opzij gezet voor het ondersteunen van de activiteiten in Oost-Jeruzalem. Deze werkzaamheden moeten bijdragen aan ‘het bewaren van het Palestijnse karakter van de stad’.
Het nieuwe Europese assistentiepakket komt bovenop de reeds bestaande directe EU-bijdrage aan de Palestijnse Autoriteit van 158 miljoen euro. Daarnaast verleent de EU ook financiële steun aan de VN-organisatie UNRWA. Naar eigen zeggen kwam de totale steun van de EU aan de Palestijnen vorig jaar uit op zo’n 359 miljoen euro. (Bron: CIDI)

Naar mijn mening verdwijnt een groot deel van dit geld in een bodemloze put en steunt het de Palestijnen in hun verzet en vijandschap tegen Israel. Zolang er geen overeenkomst is tussen Israel en de Palestijnen zou Europa helemaal geen geld moeten geven aan het bijstaan van de Palestijnen op hun claim op Oost-Jeruzalem. God heeft heel Jeruzalem aan Zijn volk Israel gegeven.

‘We zullen vliegveld Ben Gurion aanvallen’

Als Israel nog een keer een aanval uitvoert op doelen in Syrië, dan zullen wij Scud-raketten afvuren op het Israëlische vliegveld Ben Gurion,’ aldus de Syrische president Assad in een gesprek met de Russische leider Poetin. Dat meldt een bericht in de Libanese krant A-Diyar.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Rusland actiever in Syrië, aanvallen op messiaanse Joden, EU stuurt opnieuw miljoenen naar Palestijnen, en meer"

Geef een reactie