Protestantse Kerk staat stil bij 70 jaar Israel

Een eerdere vergadering van de generale synode van de PKN. (Archief PKN.nl)

UTRECHT | De top van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) stond recent stil bij het 70-jarig bestaan van de staat Israel.

Het grootste protestantse kerkgenootschap van ons land feliciteert in een brief de Joodse gemeenschap met de zeventigste verjaardag van de Israëlische staat. ‘Een bijzonder moment om bij stil te staan. Velen in onze kerk doen dit’, schrijft de kerkleiding aan het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK).

Eerder noemde de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, het hoogste bestuursorgaan dat 82 leden telt, tijdens een vergadering ook al het zeventigjarig bestaan van de staat Israel. Volgens het joodse NIK werd tijdens die vergadering de dank uitgesproken ‘dat de staat Israel voor Joden overal ter wereld nu de veilige plek is waar zij altijd op terug kunnen vallen.’

Wel betreurt de Protestantse Kerk dat er nog geen vrede is gesloten tussen Israel en de Palestijnen. De kerk staat bekend om haar steun aan Palestijnse christenen en probeert in het verhitte Israeldebat een middenpositie in te nemen. ‘De vestiging van de staat Israel heeft ook grote gevolgen gehad – en nog steeds – voor de aldaar wonende Palestijnen. Wanneer kunnen ook zij deel hebben aan de vrede van Jeruzalem? Na zeventig jaar is er nog geen oplossing die recht doet aan allen.’

Het gebed van de generale synode, aldus het NIK, eindigt met: ‘Laten we er om bidden dat de inwoners van het Heilige Land elkaar erkennen als mensen naar het beeld van de Ene en samen de vrijheid vieren en delen.’ De vergadering werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van Psalm 122, die gaat over de vrede van Jeruzalem.

Lees meer op de website van het NIK en de PKN

Wees de eerste die reageert op "Protestantse Kerk staat stil bij 70 jaar Israel"

Geef een reactie