Update Midden-Oosten: opvallende sollicitatie op kantoor Netanyahu, Iran en Israel op gespannen voet, Palestijnen lanceren brandende vliegers, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Premier Netanyahu neemt Joodse medewerker aan die in Jezus gelooft

Deze week heeft het kantoor van premier Netanyahu als nieuwe plaatsvervangende media-adviseur Chananya Naftali aangenomen. Naftali is al jarenlang een bekende pro-Israel blogger op YouTube. Hij spreekt openlijk over zijn geloof in Yeshua (Jezus). Hij noemt zichzelf geen Messiasbelijdende Jood, maar ‘een gewone man die heeft besloten Jezus te volgen.’ (Bron: Israel Today)

Dreigende situatie

De situatie in het Midden-Oosten is explosief. Enerzijds wordt dat veroorzaakt door de verdere opbouw van de Iraanse strijdmacht in Syrië en de levering van moderne raketten door Iran aan Hezbollah, anderzijds door de levering van zeer geavanceerde raketsystemen van Rusland aan Syrië. Rusland en Syrië hebben Israel reeds gewaarschuwd dat een nieuwe aanval van Israel op bases van Iran of Hezbollah in Syrië desastreuze gevolgen zal hebben. Israel zegt zich desondanks niets van enig dreigement aan te trekken en geen verdere opbouw van de Iraanse strijdmacht toe te staan. Laten we bidden dat de situatie niet nog verder escaleert. (Bron: debka.com)

Brandende vliegers

De terroristen in Gaza gebruiken een nieuwe tactiek om Israel aan te vallen. Ze doen dat met vliegers, waaraan ze brandend materiaal bevestigen. De wind blaast die vliegers naar Israel, waar ze brandend op de grond vallen. Inmiddels zijn er al diverse stukken landbouwgrond door brand verwoest, inclusief het graan dat erop groeide. ‘Elke dag komen er brandende vliegers de grens over,’ vertelt een landbouwer. (Bron: Ynet)

Ook gisteren demonstreerden weer duizenden Palestijnen tegen Israel bij de grens tussen Gaza en Israel. En opnieuw vielen er weer enkele doden en vele gewonden, toen de Palestijnen door het grenshek dreigden te breken. Het lijkt wel of de Palestijnse leiders er een behagen in hebben hun eigen mensen het verderf in te sturen.

Vreemde uitspraak

De Beklagkamer van het Gerechtshof heeft deze week besloten dat de 29-jarige Saleh A., die in december 2017 het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam beschadigde en bedreigde, niet wordt vervolgd voor een terroristische misdaad. De advocaten van het restaurant hadden het Openbaar Ministerie verzocht A. te vervolgen voor poging tot diefstal met braak en terroristisch motief. Het Gerechtshof stelt dat er onvoldoende bewijs is dat de belager het uitdrukkelijke doel had om te terroriseren. Hij wordt nu verdacht van diefstal en vernieling, wat hem een celstraf van maximaal vijf jaar kan opleveren. (Bron: AT5)

Honduras verplaatst ambassade naar Jeruzalem

Ook Honduras heeft besloten zijn ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Eerder kondigde ook buurland Guatemala aan zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.
De ambassade van Guatemala in Jeruzalem zal op 16 mei aanstaande worden geopend, twee dagen na de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. (Bron: INN)
Ik zie uit naar de dag dat ook Nederland zijn ambassade naar Jeruzalem zal verplaatsen.

Tien Israëlische jongeren omgekomen door zeer zware regenval

In het zuiden van Israel, ten zuiden van de Dode Zee, zijn de afgelopen week negen meiden en één jongen van rond de 18 jaar omgekomen door zeer zware regenval en overstromingen met metershoge golven, van waterstromen die door de regenval waren ontstaan.
Een leider van een seminarie en een leraar zijn gearresteerd op verdenking van het in levensgevaar brengen van de jongeren. De studenten maakten een avontuurlijke trektocht in een ravijngebied, dat bekend staat als Nahal Tzafit, in de Judese woestijn. (Bron: Jerusalem Post)

Kippa-protest in Berlijn 

Duizenden mensen – Joden, christenen, moslims en atheïsten, hun hoofd bedekt met kippa’s – demonstreerden deze week in Berlijn en in andere Duitse steden tegen het groeiende antisemitisme in Duitsland en ook elders in Europa.
Het kippa-protest was een reactie op een aanval op een 21-jarige Arabische Israëliër, die een kippa (keppeltje) droeg in solidariteit met zijn Joodse vrienden. Een video, waarop de aanval werd vastgelegd, laat zien dat hij met een riem werd afgetuigd door een 19-jarige Syrische asielzoeker, die schreeuwt: ‘Yahudi’ – ‘Jood’ in het Arabisch. De dader is opgepakt door de politie.

De Duits-Joodse leider Josef Schuster adviseert Joodse mensen in grote steden uit veiligheidsoverweging zich zo te kleden en te gedragen dat ze niet herkenbaar zijn als Joden. Andere Joodse leiders hebben Schuster scherp bekritiseerd om dit advies. ‘Joden moeten hun kippa’s kunnen dragen zonder bang te zijn te worden aangevallen. We moeten onze Joodse identiteit niet verbergen, maar er juist trots op zijn,’ aldus rabbijn Yehuda Teichtal.
In Duitsland werden in 2017 1453 antisemitische incidenten gemeld, inclusief 947 in Berlijn. Er wonen 200.000 Joden in Duitsland. De meesten van hen zijn immigranten uit de voormalige Sovjetunie.

De in Duitsland geboren Maram Stern, verbonden aan het World Jewish Congress, stelt dat de situatie in Frankrijk voor Franse Joden veel ernstiger is. ‘Ik maak me ernstige zorgen over de Joden die in Hongarije, Polen, Frankrijk, Bulgarije en zelfs in Engeland wonen. Het toenemende antisemitisme heeft te maken met de komst van heel veel – voornamelijk – moslim-migranten en de opkomst van rechts-extremisme.’

Fiamma Nirenstein, Europa-expert van het Jeruzalem Centrum voor Algemene Zaken, stelt dat de enige oplossing voor het antisemitisme is dat alle Europese Joden naar Israel komen. ‘Er is in Europa veel haat tegen de Joden. Dit wordt momenteel aangewakkerd door de aanwezigheid van heel veel moslims in Europa.’
Nirenstein ziet geen toekomst voor de Joden in Europa. ‘De kleine Joodse gemeenschappen in Europa kunnen zichzelf niet verdedigen. In Israel zijn ze veilig. We hebben een sterk leger dat ons beschermt.’ (Bron: World Israel News)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: opvallende sollicitatie op kantoor Netanyahu, Iran en Israel op gespannen voet, Palestijnen lanceren brandende vliegers, en meer"

Geef een reactie