Rabbijn: In sommige kerken wortelen antisemitische denkbeelden

Rabbijn Jonathan Sacks maakt zich zorgen over Europa. Beeld: Wikimedia

BRUSSELJonathan Sacks, voormalig opperrabbijn van Groot-Brittannië, heeft zich recent in een toespraak voor het Europees Parlement kritisch uitgelaten over de toekomst van de Joodse gemeenschap in ons continent. 

“Antisemitisme gaat niet over Joden. Het gaat over antisemieten. Het gaat over mensen die geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen fouten en in plaats daarvan een ander de schuld geven. Historisch gezien: als je een christen was ten tijde van de kruistochten, of een Duitser na de Eerste Wereldoorlog, en je zag dat de wereld niet was geworden wat jij ervan verwachtte, gaf je de schuld aan de Joden. Dat is wat nu opnieuw gebeurt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gevaarlijk dat is. Niet alleen voor Joden, maar voor eenieder die waarde hecht aan vrijheid, compassie en menselijkheid”, zei Sacks.

De rabbijn kijkt met verbazing naar de anti-joodse incidenten van de laatste jaren in Europa. “Als er één ding is dat mensen van mijn leeftijd niet hadden verwacht, dan was het dat antisemitisme in Europa de kop op zou steken terwijl er nog slachtoffers van de Holocaust in leven zijn”, aldus Sacks. “Dat lag niet in de verwachting want Europa heeft de grootste poging ooit in de geschiedenis ondernomen om het antisemitismevirus nooit meer de politiek te laten infecteren. Het was een tour de force, met antiracistische wetgeving, Holocausteducatie en interreligieuze dialoog. Maar ondanks alles is antisemitisme weer terug.”

“Laat me deze vraag stellen: of je nu Jood, christen of moslim bent: zou je in een land willen blijven waar je politiebescherming nodig hebt terwijl je bidt?”, vraagt Sacks zich hardop af. Zo zijn joodse instellingen in Nederland permanent onder politietoezicht geplaatst en begroeten joodse kinderen elke morgen de marechaussee wanneer ze naar school gaan.

De rabbijn benadrukt dat kritiek op Israël geen enkel probleem is, maar dat er een grens wordt overschreden bij het tornen aan het bestaansrecht van de Joodse staat. “Het ultieme wapen van het nieuwe antisemitisme is verbluffend in zijn eenvoud. Het gaat zo: de Holocaust mag nooit meer gebeuren, maar Israëli’s zijn de nieuwe nazi’s, de Palestijnen zijn de nieuwe Joden, en alle Joden zijn zionisten. Daarom zijn de echte antisemieten van deze tijd niemand anders dan de Joden zelf. En dit zijn geen denkbeelden in de marge. Ze zijn wijdverbreid binnen de moslimwereld, inclusief moslimgemeenschappen in Europa, en ze infecteren langzaam maar zeker uiterst links, uiterst rechts, academische kringen, vakbonden en zelfs sommige kerken.”

Lees de complete toespraak ‘Het muterende virus’ van Jonathan Sacks op de website van het Nieuw Israëlietisch Weekblad

Wees de eerste die reageert op "Rabbijn: In sommige kerken wortelen antisemitische denkbeelden"

Geef een reactie