Rabbijn vraagt VN om hulp voor vervolgde christenen, start petitie

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Rabbijn Yechiel Eckstein van de Internationale Gemeenschap van Christenen en Joden (IFCJ) is een petitie gestart om bij de Verenigde Naties hulp te vragen voor vervolgde Iraakse christenen.

Volgens de rabbijn is het vluchtelingenprobleem onder Iraakse christenen amper een onderwerp in het nieuws, laat staan een aandachtspunt binnen de Verenigde Naties. De christenen uit voornamelijk Noord-Irak worden door het VN-vluchtelingendepartement ‘compleet genegeerd’, aldus Eckstein, “hen weerloos en kwetsbaar achterlatend en nergens een plek om heen te kunnen keren.” 

In 2014 bestormde de islamitische terreurgroep ISIS het noorden van Irak. Tweeduizend jaar oude christelijke dorpen en steden moesten het daarbij ontgelden. Tienduizenden Iraakse christenen sloegen op de vlucht. “Nu, vier jaar later, leven ze in de straten van Jordanië – overlevend op enkel wat kleine gebaren van vriendelijkheid vanuit lokale kerken”, schrijft Eckstein in een brief aan de VN. Volgens hem laat het mensenrechteninstituut bewust na om deze groep een officiële vluchtelingenstatus te geven waardoor ze geen toegang krijgen tot internationale hulpverlening, voedsel en onderdak.

“Ze hebben geen ’thuis’ meer en ze hebben alle hoop verloren voor een betere toekomst voor hun families”, aldus de rabbijn. Hij start daarom een petitie voor zijn ‘christelijke broeders’. “We moeten onze ogen niet afwenden en mogen niet toestaan ​​dat deze gruweldaden worden voortgezet.”

De petitie is hier te ondertekenen. 

 

Wees de eerste die reageert op "Rabbijn vraagt VN om hulp voor vervolgde christenen, start petitie"

Geef een reactie