Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

Foto: Levi Zoutendijk

Een fusie dat was de zaak die ze mij gaven: het politieke theater van Israël wordt in de war gebracht door een minischandaal waarbij een ex-minister betrokken was die vooral werd herinnerd om zijn blunders en een premier die weinig rekening hield met grenzen.

 • Na het openbaar worden van het telefoongesprek uit 2017 waarbij Netanyahu schreeuwend en tierend te keer ging tegen toenmalig minister van communicatie Kara, zegt Haaretz vandaag een nieuwe opname te hebben ontvangen.
 • Op die opname is volgens Haaretz te horen hoe Kara door een hoge Likud official op dreigende toon te horen krijgt ” om een ​​commissielid (Yulia Shamalov-Berkovich) dat een fusie tussen Channel 10-nieuws (nu Channel 13) en de Reshet-licentiehouder (Channel12 blokkeerde niet te ontslaan. Die fusie vond later plaats.
 • Volgens Haaretz kreeg Kara te horen dat als hij de ambtstermijn van Yulia Shamalov-Berkovich niet verlengde als hoofd van de Tweede Autoriteit, die toezicht houdt op commerciële tv-zenders van Israël, hij zichzelf snel uit de Knesset zou zien verwijderd. Kara verlengde haar termijn niet en ziet zichzelf op een dusdanige onverkiesbare plek op de Likud lijst door zijn ruzie met Netanyahu, dat hij niet meer in de Knesset terugkeert.
 • Waar Netanyahu altijd heeft beweerd dat hij tussenbeide kwam namens Channel 20, wat geen belangenconflict was, lijkt het Haaretz-rapport, de kers op de taart van een al smerige affaire, nu aan te tonen dat zijn interventie veel verder ging.
 • Baruch Kara van Channel 13 merkt op dat de eis van Netanyahu dat Kara een regulerende instantie zou ontmantelen die een fusie tussen Yes en Bezeq in de weg stond, inderdaad zijn vriend Shaul Elovitch, die Bezeq bezat en op de deal aandrong, zou hebben geholpen.
 • Moshe Goreli schrijft in Calcalist dat “Netanyahu bereid is alles te doen, politiek of persoonlijk, juridisch of ideologisch, om ervoor te zorgen dat hij een gunstige berichtgeving in de media krijgt”. “En dat omvat ook om over “rode lijnen” te stappen.

Doe al iets, maar doe het nu: het ministerie van Justitie kwam vandaag met een verklaring waarin Netanyahu word veroordeeld. Ook vermelde de verklaring dat de regels voor belangenconflicten niet waren opgeschort, hoewel Netanyahu daarin niet specifiek werd genoemd.

 • Er zijn mensen op het ministerie van justitie die procureur-generaal Mandelblit hebben opgeroepen iets te doen en niet aan de zijlijn te blijven staan.
 • Het hoofdartikel van Haaretz zegt “De opnames leveren meer bewijs dat Netanyahu spot met de wet en doet met de Staat zoals hij dat nodig acht. Mandelblit moet – voor de verkiezingen – snel opdracht geven voor onderzoek of de premier de door hem ondertekende belangenconflict heeft geschonden. Hij moet ook een groot verbod opleggen aan Netanyahu waarbij het hem wordt verboden word om bij zaken aangaande de media te zijn betrokken.

Omgaan met woede: Akiva Bigman wijdt in Israel Hayom (de krant die blind achter Netanyahu staat) een volledige pagina aan de rel en zegt dat de ophef over Netanyahu “het hoogtepunt van hypocrisie” is, gegeven het feit dat vijf jaar geleden veel mensen Netanyahu bekritiseerden omdat hij niet genoeg deed om Channel 10 te redden.

 • Shimon Riklin van het rechtse Channel 20 klaagt op Twitter dat “de wet de belangen van het publiek moet beschermen, zolang de uiterst linkse kliek de beslissing neemt over wat goed is in het belang van het publiek.”

Precisie rakettengekte: De IDF ondertussen is bezig het vuur op te stoken, althans dreigt Libanon ermee. Dinsdagavond heeft het leger foto’s vrijgegeven van wat het zegt “een gebouw is in het Libanese dorp Nabi Sheeth die wordt gebruikt om precisieraketten te vervaardigen.

 • Reuters noemt het “een verkapte waarschuwing voor verdere mogelijke Israëlische tegenaanvallen.”
 • Walla nieuws citeert het leger dat zegt dat Hezbollah zijn geleide raketprogramma van het grootste belang acht en de bedreigingen serieus neemt. “In de afgelopen dagen zijn speciale Hezbollah strijders bezig geweest met het opruimen van exclusieve en dure apparatuur en hebben ze deze verplaatst naar civiele gebieden in Libanon, inclusief gebouwen in Beiroet.”
 • Amos Harel schrijft in Haaretz “dat Israel niet het probleem opruimt door alleen maar te bombarderen.
 • Het verijdelen van de lancering van een Iraanse satelliet, het vernietigen van een speciale explosieven-mengmachine in Libanon, het mysterieuze bombardement op een raketbasis in Irak of de vernietiging van een gebouw wat ontworpen is voor het lanceren van drones tegen Israël zijn vergelijkbaar op tactisch niveau – ondanks de grote logistieke verschillen – met het raken van doelen in de Gazastrook. Je kunt een Hamas-commandant vermoorden, de civiele infrastructuur vernietigen of raket lanceerders raken, maar die acties zullen de kernproblemen die deze militaire operaties veroorzaken niet oplossen,” aldus Amos Harel.

Rabbijnen in de politiek: de ultra-orthodoxe partijen kunnen zichzelf nu ook als onderdeel van de rechts-linkse “kulturkampf” beschouwen, nadat Blue & White hoofd Benny Gantz duidelijk heeft gemaakt dat hij hen niet zal uitnodigen voor zijn “liberale” eenheidsregering.

 • Nadat Gantz tegen Ynet had gezegd tegen chantage te zijn schrijft Yedioth “Blue and White begint zich voor te bereiden op de mogelijkheid om een regering te vormen, en vertrouwt op een unity coalitie, Likud en Yisrael Beytenu,” meldt Yedioth.
 • Het is niet verwonderlijk dat de ultraorthodoxen helemaal niet blij zijn met de beslissing van Gantz, zelfs al waren ze volledig aan de zijde van Netanyahu geweest.
 • “Een zwarte vlag voor Blue & White,” leest een voorpagina headline in de ultra orthodoxe krant Yated Neeman.
 • De Kikar Hashabbat-website noemt de uitspraak van Gantz “ongekende ophitsing”, waarmee het schijnbaar een heleboel dingen lijkt te noemen. “In de politieke arena wordt gezegd dat het doel van Gantz met deze verklaring is om mensen die van plan waren op Yisrael Beytenu Liberman te stemmen vanwege hun haat tegen ultra orthodoxen, naar Blue & White te halen” meldt deze nieuwssite.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   04-09-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:      PM Netanyahu
Website:  https://www.joods.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?"

Geef een reactie