BEIT JALA – Het kindertehuis Jemima in Beit Jala in Palestijns autonoom gebied heeft tien plaatselijke krachten ontslagen. Verder heeft het 25 kinderen van de dagopvang overgeplaatst naar andere instellingen.
De maatregelen waren nodig vanwege financiële tekorten, aldus bestuurslid Jan Wannink. De dagopvang is overigens niet gesloten. Het ging om de verplaatsing van ongeveer de helft van het aantal kinderen in de dagopvang. De andere helft is gebleven.
Ook blijft de afdeling met 25 interne bewoners gewoon open. Verder gaat de zorg ongewijzigd door die medewerkers van Jemima bij 40 gezinnen thuis geven.
In Jemima blijven 30 plaatselijke krachten werken. Verder zijn er vijf vrijwilligers. Het probleem bij de vrijwilligers is echter dat de Israëlische overheid in de regel slechts voor drie maanden een visum geeft.
Dalend aantal giften
Wannink zegt dat verschillende kerkelijke richtingen hun steun hebben verminderd omdat ze andere projecten willen steunen. De plaatselijke overheid heeft toegezegd bij te zullen dragen in de kosten van Jemima, maar de betalingsachterstand is inmiddels twee en een half jaar. Een ander probleem is dat de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de Israëlische sjekel. “We krijgen nu nog maar vier sjekel voor een euro, terwijl dat vroeger vijf was. Dat maakt het allemaal extra duur.”
De dagopvang in het Eber gebouw was de laatste jaren behoorlijk uitgebreid, zegt bestuursvoorzitter Kees Bel in een persbericht. Jemima is volgens hem op de Westbank de enige christelijke organisatie die zich ontfermt over gehandicapte kinderen met een 24-uurs zorg, ambulante zorg en dagopvang. “De waardering is groot, maar helaas blijven dus de financiën achter. De wachtlijsten voor opname en zorg zijn lang. Het gebrek aan voldoende financiële middelen belemmert echter de opname en de noodzakelijke hulp.”
In de iets afgeslankte vorm is Jemima weer een financieel gezonde instelling geworden die zorg biedt aan circa 90 kinderen. De instelling blijft afhankelijk van geld van christenen in Nederland en ook andere landen zoals Amerika.
In 2013 verkeerde het huis ook in financiële problemen. Toen werden er acht kinderen naar huis gestuurd, waar ze overigens wel ambulante zorg kregen van Jemima medewerkers.
Het kindertehuis werd in 1982 door het Nederlandse echtpaar Ed en Heleen Vollbehr opgericht op verzoek van de Israëlische overheid om te voorzien in de zorg voor kinderen met een meervoudige beperking.
Wilt u het werk van Jemima ondersteunen? Doneren kan hier.
Wees de eerste die reageert op "Tehuis Jemima moet inkrimpen: 25 kinderen overgeplaatst"