Turmoil in Israël – Yaïr Strijker bericht

15 mei 2021 – Yaïr Strijker (Studiehuis Reshiet):

Na de Shabat, het is hier inmiddels donker, schrijven wij weer over de situatie hier in Israël.

Wij kijken met grote zorg naar het oplaaiend antisemitisme in de wereld, het doet ons verdriet om mensen zo tegen Israël te zien opkomen alsof Israël de agressor is. Het doet echt pijn… Vanuit Libanon gooien jongeren Molotov cocktails over de veiligheidsmuur naar Israël.

Vannacht zijn er weer meer dan 200 raketten op ons land gevallen, rucksichtslos afgestuurd op steden in het zuiden en midden van het land. Wijzelf dreunden ook weer mee en zagen de sporen door de lucht lopen vanuit onze tuin. Het komt ons daardoor erg zuur over dat er steeds weer Arabieren zijn die zeggen dat de Israëli’s niets om hen geven en hen zomaar bombarderen… dat is precies wat ze juist zelf doen! Het is ongelooflijk hoe ze de zaken om weten te draaien waarbij de media het allemaal slikken als zoete koek.

Israël heeft vandaag een hamasgebouw gebombardeerd. Dit gebeurt nooit zonder dat ons leger van tevoren waarschuwt en de mensen hadden een uur de tijd om naar buiten te gaan. Er waren ook perskantoren van AP en Al Jazeera, alsmede verscheidene freelancers in dat gebouw gevestigd.

Er wordt in de wereld aangedrongen op een wapenstilstand, maar iedereen in Israël, inclusief wijzelf, weet dat een wapenstilstand alleen maar weer de zaken uitstelt. Hamas zal opnieuw hergroeperen en opnieuw gaan aanvallen met steeds betere wapens en er komt gewoon geen einde aan. Sowieso roepen de mensen in het zuiden van ons land om ingrijpen omdat zij altijd weer onder vuur liggen vanuit Gaza en al jaren gewoon geen leven meer hebben: hun gewassen gaan eraan door brandbommen aan ballonnen; hun kinderen zijn getraumatiseerd door alle raketaanvallen die altijd maar door gaan zonder dat de rest van de wereld er iets van hoort en ze zijn hun leven niet zeker, al jaren en jaren is dit zo en het moet eens afgelopen zijn.

Aan het begin van de middag werd het raketvuur uit Gaza, na een redelijk rustige ochtend, in volle kracht hervat waarbij het zuiden en midden van ons land weer onder het vuur van tenminste 280 raketten lag, nu zijn er al zo’n 2300 raketten op ons land gevallen en we mogen van bewaring en genade spreken dat er relatief zo weinig doden zijn. Het hadden er duizenden kunnen zijn, het zijn er negen en dat is al verschrikkelijk genoeg want het zijn burgers waaronder heel jonge kinderen. We zagen na Shabat het nieuws en de wanhoop van de Israëli’s die nu zonder huis zitten, de tranen en boosheid zijn heel moeilijk om aan te zien, vooral omdat wij weten dat jullie dit in Nederland niet of nauwelijks te zien krijgen; alles wordt aan de kant van Gaza getoond met een dodenlijst erbij alsof de Israëlieten niet lijden,  ze lijden wél en ze lijden heel erg. De chaos in de steden is ongelooflijk groot, met straten vol puin. Veel huizen in de grote steden zijn oud en een aantal heeft geen schuilkamer waardoor men in de schuilkelders op straat moet verblijven, wat geen pretje is, zeker niet met kinderen. Het is een verwarrende en zeer zware tijd voor iedereen hier.

De strijd en anarchie in bepaalde grote steden zijn nauwelijks onder controle te houden en het maakt zo veel kapot, vooral aan vertrouwen voor de toekomst. Wijzelf mogen ons dorp niet uit omdat we gevaar lopen om aangevallen te worden bij de Arabische dorpen in de buurt. Gelukkig hadden we het aan voelen komen en hebben we extra boodschappen in huis gehaald toen het nog kon. De kinderen hebben nu even een korte Shavuotvakantie en zijn thuis, sowieso kunnen ze niet naar school in deze gevaarlijke situatie. Het is voor hen, zoals voor alle kinderen, erg lastig allemaal. Ruth zit middenin haar examens en staat ook daardoor onder grote druk, het is allemaal veel bij elkaar om te verwerken..

Laten we bidden met elkaar vanuit bijvoorbeeld Psalm 2 en Psalm 83, die in feite het nieuws van vandaag de dag zijn. We hebben uw gebed in dit land keihard nodig.

Hartelijke groet van ons, heb een goede zondag en shavua tobh, een goede week,

Yair en Karen, Ruth en Shmuel Strijker.

Wees de eerste die reageert op "Turmoil in Israël – Yaïr Strijker bericht"

Geef een reactie