Muziekvideo: Jeruzalem van Goud

‘Jeruzalem van Goud’, in het Hebreeuws ירושלים של זהב, Yeroeshalayim Shel Zahav, is een populair Israëlisch lied over de stad Jeruzalem. We plaatsen het ter gelegen­heid van Jeruzalemdag, 29 mei, de datum waarop in 1967 Oost-Jeruzalem werd veroverd op de Jordaniërs, waardoor de Westelijke Muur of Klaagmuur weer toegankelijk werd voor de Joden. Deze prachtige versie werd gezongen door de overleden Ofra Chaza.

Het oorspronkelijke lied, begin 1967 geschreven door Naomi Shemer voor het Israëlische songfestival, beschreef het 2000-jarige verlangen van het Joodse volk om terug te keren naar Jeruzalem. Op dat moment was de Oude Stad onder Jordaans bestuur; Joden was de toegang ontzegd, en veel heilige plaatsen waren ontheiligd.

Slechts drie weken na de publicatie van het lied brak de Zesdaagse Oorlog uit. Het lied was de strijdkreet en morele opkikker van de Israëlische troepen. Shemer zong het zelfs voor hen vóór de oorlog en het festival, waardoor zij tot de eersten ter wereld behoorden die het hoorden. Op 7 juni veroverden de Israel Defense Forces het oostelijk deel van Jeruzalem en de Oude Stad op de Jordaniërs.

Toen Shemer de parachutisten ‘Yeroeshalayim Shel Zahav’ hoorde zingen bij de Westelijke Muur, schreef ze na de Zesdaagse Oorlog een laatste couplet om de hereniging van Jeruzalem onder Israëlische controle te vieren. Daarin keerde ze de klaagzinnen uit het tweede couplet om. De regel over het klinken van sjofars vanaf de Tempelberg is een verwijzing naar een gebeurtenis die werkelijk plaatsvond op 7 juni.

Zie ook: Les 145 Yom Yerushalayim, Les 146 Complete tekst, Wikipedia

Wees de eerste die reageert op "Muziekvideo: Jeruzalem van Goud"

Geef een reactie