Update Midden-Oosten: aanval op kosher restaurant in Duitsland, Jodenhater Rotterdam vervolgd en onrust in PKN over Israel

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Nogmaals bol.com

Vorige week meldde ik dat bol.com het aloude leugenboek De Protocollen van de Wijzen van Zion verkoopt. Een verschrikkelijk boek, dat beschrijft hoe het wereldjodendom de wereld zou beheersen en manipuleren, via een wereldwijde Joodse samenzwering.

Veel lezers zijn op de website van bol.com op zoek gegaan naar dit boek en kwamen terecht bij Nederlandse uitgaven die juist ingaan tegen wat in dit boek wordt gesteld.

Maar ik bedoelde de Engelstalige versies van dit boek, die wel degelijk op bol.com te koop zijn. U moet daarvoor zoeken op de titel: ‘The Protocols of the Learned Elders of Zion’.

Aanval op kosher restaurant in Duitsland

Een groep neonazi’s viel enkele weken geleden in de Duitse stad Chemnitz het Joods koosjere restaurant Schalom aan en riep: ‘Ga weg uit Duitsland, Joodse varkens’. De twaalf aanvallers, allemaal in het zwart gehuld, hadden stenen, flessen en stalen pijpen bij zich. Uwe Dzieballa, de eigenaar van het restaurant, raakte gewond aan zijn schouder. De aanval vond plaats tijdens de anti-immigratie demonstraties in Chemnitz. (Bron: World Israel News / Times of Israel)

Jodenhater Rotterdam vervolgd

Een man die tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam opriep Joden te vermoorden, wordt vervolgd. Er werd ‘Khaybar, khaybar ya yahud’ geroepen, wat betekent: ‘O Joden, Mohammeds leger keert terug’. De kreet verwijst naar het verdrijven van Joden door het leger van Mohammed in 628. De leuzen zijn te horen op een video.

De partij Leefbaar Rotterdam had direct aangedrongen op vervolging. Burgemeester Aboutaleb laat weten dat dat ook gaat gebeuren.

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar zegt tegen Omroep Rijnmond: ‘Dit is een krachtig signaal tegen het oprukkende antisemitisme, voornamelijk uit islamitische hoek, waarmee Rotterdam wordt geconfronteerd.’ (Bron: De Telegraaf)

14,7 miljoen Joden wereldwijd

Misschien vraagt u zich weleens af hoeveel Joden er wereldwijd zijn. Hun aantal wordt momenteel geschat op 14,7 miljoen. Van hen wonen er 6,6 miljoen in Israel. In Amerika wonen 5,7 miljoen Joden, in Frankrijk 453.000, in Canada 391.000 en in Engeland 290.000.

In de Arabische moslimlanden wonen naar schatting 27.000 Joden, van wie 15.000 in Turkije, 5800 in Iran, 2000 in Marokko en 1000 in Tunesië.

Voortdurend worden er nog nieuwe groepen Joden ontdekt, tot in de verste uithoeken van de wereld. Volgens Isaac Herzog van het Jewish Agency, komen wereldwijd mogelijk wel 23,5 miljoen mensen in aanmerking voor de Wet op de Terugkeer naar Israel. (Bron: Arutz-7 / Times of Israel)

Onrust in PKN over Israel

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet af van de speciale plek voor Israel en het Jodendom. Dat vindt tenminste ds. Jan Offringa, predikant binnen de PKN en verbonden aan de gemeente van Wijk bij Duurstede.

Met tien andere auteurs – ook theologen/predikanten binnen de PKN – schreef hij twee jaar geleden het boek ‘Liberaal christendom’.

Ook vindt Offringa, zoals dagblad Trouw meldt, dat de Kerkorde moet worden aangepast. De formulering dat de kerk gestalte moet geven aan haar ‘onopgeefbare verbondenheid met het volk Israel’ is volgens hem te specifiek.

Offringa en de groep theologen zijn verbonden aan de ‘Vereniging van Vrijzinnige Protestanten’ en ‘Op Goed Gerucht’. Ze zijn wel tegen antisemitisme, maar dan in het kader van de strijd tegen discriminatie op grond van ras en geloof.

Een aparte plaats voor Israel en voor het Joodse volk is er in hun denken niet meer. Offringa wil ook de Israelzondag afschaffen, die in veel gemeenten begin oktober wordt gehouden.

De kritiek is niet nieuw, het is de aloude vervangingstheologie, maar dan overgoten met een politieke saus. Ds. Offringa en de zijnen willen de wortels van de kerk met Israel en het Joodse volk doorsnijden. Kennelijk willen ze niet zien dat het Joodse volk nog steeds Gods volk is, dat het land Israel Gods land is en dat de stad Jeruzalem Gods stad is. Zo spreekt de Bijbel erover. Ds. Offringa lijkt – als het over Israel en het Joodse volk gaat – politiek te bedrijven. Terwijl een predikant juist met een geestelijk oog naar de werkelijkheid zou moeten kijken.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: aanval op kosher restaurant in Duitsland, Jodenhater Rotterdam vervolgd en onrust in PKN over Israel"

Geef een reactie