Update Midden-Oosten: kruitvat Syrië dreigt te exploderen en leugenboek over Joden te koop bij bol.com

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Kruitvat Syrië dreigt te exploderen

De strijd om de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië is al begonnen. Het is de laatste Syrische provincie die nog in handen is van opstandelingen en jihadisten. Hun aantal wordt geschat op 30.000. Ze genieten veel steun van de lokale bevolking.
Rusland en Syrië zijn vastbesloten het verzet te vernietigen, waarbij ze steun krijgen van Iraanse troepen. Rusland is al begonnen met het bombarderen van de stellingen van de opstandelingen.

In de provincie wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Waarnemers vrezen grote aantallen slachtoffers en een enorm aantal nieuwe vluchtelingen, die de strijd zullen proberen te ontvluchten.

Amerika heeft al gewaarschuwd militair in te zullen grijpen wanneer er opnieuw chemische wapens worden gebruikt. Rusland heeft duidelijk laten weten Amerikaanse aanvallen niet te zullen tolereren.

Wat de hele situatie nog explosiever maakt, is de voortdurende opbouw van Iraanse militaire bases in Syrië en zelfs in Irak. Deze week werd door berichtgeving vanuit Israel duidelijk dat Iran door Noord-Korea gefabriceerde raketten naar Syrië en Irak heeft gebracht. Voor Israel is dit onacceptabel. Aanvallen op bases in Irak en bij de Syrische hoofdstad Damascus wijzen er vrijwel zeker op de Israel die raketten inmiddels heeft vernietigd.

Voor Israel wordt de situatie steeds bedreigender. Niet Gaza is het grote gevaar voor Israel, maar de groeiende Iraanse dreiging vanuit Syrië en Irak. Nu de Palestijnse terreurorganisatie Hezbollah zich grotendeels heeft teruggetrokken uit Syrië en telkens weer nieuwe raketten van Iran ontvangt, kan Hezbollah zich volledig richten op de voorbereiding voor de strijd tegen Israel.

Tegelijk maakt de aanwezigheid van een grote Russische troepenmacht in Syrië en op zee voor de kust van Syrië, de situatie gecompliceerd. Hoe lang krijgt Israel nog de toestemming van Rusland om aanvallen op Iraanse stellingen in Syrië uit te voeren? En ook het bondgenootschap tussen Rusland, Syrië, Turkije en Iran zal Israel veel zorgen baren.

Laten we blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122), ten diepste om de wederkomst van de Messias, de Heere Jezus. Laten we ook bidden voor de inwoners van de Syrische provincie Idlib, om bescherming, ook om bescherming van de christenen die nog in dat gebied wonen.

Oud leugenboek over Joden te koop bij bol.com

Bij internetwinkel bol.com zijn meerdere edities van ‘De Protocollen van de Wijzen van Zion’ te koop, in het Engels. Dit leugenboek beschrijft hoe het ‘wereldjodendom’ de wereld zou beheersen en manipuleren, via een wereldwijde Joodse samenzwering. Dit boek heeft wereldwijd een enorme stimulans gegeven aan de haat tegen Joden. Het gaf mede de aanzet tot de moord op miljoenen Joden, onder meer in de pogroms en in de Tweede Wereldoorlog.

Het boek verscheen voor het eerst in 1905, in Rusland. De auteur is onbekend. Is het in werkelijkheid wellicht geschreven door de Russische geheime dienst om de Jodenhaat te bevorderen? Of door de ‘Illuminatie’, zoals anderen beweren, als een blauwdruk voor de wereldheerschappij?

Het is onbegrijpelijk dat bol.com dit boek verkoopt. Tegenover Likoed Nederland, die dit bericht naar buiten bracht, rechtvaardigt bol.com de verkoop: ‘Bij bol.com doen we er alles aan om boeken en lezen zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat we ervoor gekozen hebben om alle boeken die er bestaan, te verkopen, met uiteraard de uitzondering boeken die volgens de wet niet verkocht mogen worden.’

Misschien helpt het als veel mensen hun bezwaar tegen de verkoop van dit boek kenbaar maken bij bol.com. Hopelijk stopt deze grootste webshop van Nederland op korte termijn met de verkoop van dit haat zaaiende boek. Bol.com is eigendom van Ahold, de eigenaar van onder meer Albert Heijn.

‘Leah weigert haar geloof in de Heere Jezus af te zweren’

‘Ik dacht dat Leah zou zijn gedood, nadat we van de andere meisjes die waren vrijgelaten, hadden gehoord dat ze werd vastgehouden omdat ze christen was. Ik heb de overheid opgeroepen mijn dochter te redden. Het is nu zeven maanden geleden dat ze werd gekidnapt door Boko Haram,’ aldus de vader van Leah Sharibu.

Omdat ze weigert haar geloof in de Heere Jezus af te zweren, houdt terreurorganisatie Boko Haram Leah nog steeds gevangen. Ze is 15 jaar en behoorde tot een groep van 100 meisjes die op 19 februari jl. werd gekidnapt door Boko Haram uit het Nigeriaanse dorp Dapchi. De meeste meisjes werden een paar weken later weer vrijgelaten.

Er is onlangs na lange tijd een levensteken van Leah bekend geworden. ‘Ik ben Leah Sharibu, het meisje dat werd gekidnapt van het Government Girls Science Technical College in Dapchi. Ik roep de regering en met name de president en alle mensen op om me vrij te krijgen,’ zegt ze in een opname in haar eigen taal, het Hausa.

Afgelopen week zond Boko Haram deze opname naar een lokaal mediastation. Er wordt nog onderzocht of de opname echt is. ‘President Buhari zal niet rusten voordat ook dit meisje vrij is,’ stelt zijn woordvoerder.
Volgens haar vader, Sharibu Natan, is het echt Leah, die op de opname te horen is. ‘Ik dacht dat ze al gedood zou zijn en ik durf me niet voor te stellen wat de terroristen allemaal met haar gedaan hebben.’

Sinds 2013 heeft Boko Haram al meer dan duizend kinderen gekidnapt in Nigeria. Van al deze kinderen worden er nog meer dan honderd vermist. (Bron: BCN)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: kruitvat Syrië dreigt te exploderen en leugenboek over Joden te koop bij bol.com"

Geef een reactie