Update Midden-Oosten: ‘bid voor Iran’, Israëlische bevolking groeit, en meer

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Voormalige radicale moslim: ‘Bid juist nu voor Iran!’

De Iraans-Amerikaanse dominee Reza Safa, een voormalige radicale moslim en oprichter van het Farsi-talig christelijk netwerk TBN Nebat Television, doet een dringend beroep op christenen wereldwijd om juist nu te bidden voor Iran en het Iraanse volk, nu er grote onrust is in het land.
‘Het Iraanse regime heeft sinds 1979, toen het bewind van Sjah Reza Pahlavi werd omvergeworpen, niets voor het volk gedaan. Integendeel, ons volk is alleen maar onderdrukt en is de corruptie meer dan zat. Het geld van het volk wordt door het regime gebruikt om het internationale terrorisme te financieren.’

Reza Safa.

In het hele land gaan mensen de straat op om met duizenden te protesteren tegen het regime. Hoewel er door een gebrek aan persvrijheid geen betrouwbare informatie over de protesten is, is wel duidelijk dat er al tientallen mensen zijn gedood bij het neerslaan van de protesten door het regime. Als reactie op de protesten organiseerde het regime tegenprotesten.

‘Het verschil met eerdere volksprotesten is dat de voortgang van het Evangelie in Iran nu krachtiger is dan ooit tevoren,’ aldus Safa. ‘De boodschap van redding door geloof in de Heere Jezus heeft een grote impact op alle bevolkingsgroepen in het hele land, ondanks agressieve pogingen van de Iraanse overheid om de voortgang van het Evangelie te stoppen. De afgelopen jaren zijn al vele duizenden Iraniërs tot geloof in Christus gekomen, wat de kans groter maakt op positieve veranderingen,’ aldus dominee Reza Safa.

Hij benadrukt het belang van het gebed. ‘Als christenen wereldwijd samen bidden voor het volk van Iran op dit cruciale moment, dan geloof ik dat God hen hoort. ‘Laten we denken aan de kerk in Iran en aan de redding van zielen wanneer we horen over de onrust en de protesten in Iran. Ik geloof dat God een leger van ex-moslims klaarmaakt, om het Evangelie in de moslimwereld te verkondigen. Als dit de tijd van politieke verandering in Iran is, laten we dan bidden dat God Zelf een goede nieuwe regering geeft. Bidt u met mij mee voor Iran en voor het Iraanse volk? (Bron: Christian Newswire)

Lege moskeeën in Iran

Volgens een artikel in de Wallstreet Journal worden de moskeeën in Iran steeds leger. De islam verliest de aantrekkingskracht op het volk. Al in 2015 onthulde Ziaeddin Hozni, een leider van de Iraanse Revolutionaire Garde, dat slecht 3000 van de 57000 sjiitische moskeeën in het land volledig functioneren. En van deze 3000 zijn sommige alleen operationeel tijdens de religieuze maanden van de islam.

Israel telt bijna 9 miljoen inwoners

Het Israëlische Bureau van Statistiek meldde afgelopen week dat Israel momenteel 8,8 miljoen inwoners telt. Van hen zijn 6,6 miljoen (75 procent) Joods, 1,8 miljoen (21 procent) Arabisch en 400.000 (4 procent) zijn niet-Arabische christenen en anderen. (Bron: Ynet News)

Israel, een haven van rust voor christenen

Elias Zarina is geboren en getogen in het Christelijke District van de Oude Stad van Jeruzalem. ‘Ik ben er zeker van dat Israel het enige land in deze hele regio is waar christenen het over het algemeen goed hebben en zich kunnen ontwikkelen. Christenen in het Midden-Oosten, inclusief Oost-Jeruzalem en de Westbank, staan onder enorme druk van de moslimleiders. Kortgeleden pleegde een Palestijnse terrorist nog een aanslag met een auto in de christelijke stad Beit Jala. Hij verwondde 18 mensen en beschadigde 41 auto’s. De dader verklaarde dat het zijn doel was om de stad te reinigen van de ongelovigen. De uittocht van christenen uit Palestijnse steden, inclusief Bethlehem, gaat door, vanwege mishandeling, vervolging en onveiligheid.’

Elias geeft aan dat het aantal christenen in Israel groeit. ‘De christenen in Israel delen mee in de economische voorspoed, het onafhankelijke onderwijssysteem, de goede gezondheidszorg en de burgerrechten. Hij is medeoprichter van de Brotherly Covenant Association en zet zich in voor de sociale integratie van de christelijke minderheid in de Israëlische samenleving. (Bron: Times of Israel)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: ‘bid voor Iran’, Israëlische bevolking groeit, en meer"

Geef een reactie