Update Midden-Oosten: India betuigt massaal steun aan Israel, raadsels rond confrontatie Israel-Syrië-Iran, Netanyahu onder vuur, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

70.000 mensen in India betuigen steun aan Israel

Afgelopen woensdag werd er in de Indiase stad Calcutta een massale anti-islam en pro-Israel mars gehouden. Er wordt geschat dat er 70.000 mensen aan meededen. In de mars waren tal van Israëlische vlaggen zichtbaar, evenals spandoeken met Indiase teksten, maar ook met de Engelstalige tekst ‘Jeruzalem, Eternal Capital of Israel’ (Jeruzalem, eeuwige hoofdstad van Israel).
Volgens Vijeta Uniyal, een Indiase journalist met als standplaats Europa, steunen honderden miljoenen Indiërs Israel.

De relatie tussen beide landen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Benjamin Netanyahu bezocht India begin dit jaar. Het was voor het eerst in vijftien jaar dat een Israëlische premier voet zette in India. ‘Welkom in India, mijn vriend Premier Netanyahu! Uw bezoek aan India is historisch en bijzonder. Het zal de hechte vriendschap van onze landen verder versterken’, schreef de Indiase leidsman Narendra Modi toen op Twitter. Bron: Times of Israel

Raadsels rond de confrontatie tussen Israel, Syrië en Iran

Wat is er toch gebeurd voor, rond en tijdens de militaire confrontatie vorig weekend tussen Iran, Syrië en Israel? Er zijn veel raadsels.
Nadat een Iraanse drone boven grondgebied van Israel aankwam, haalde Israel dit onbemande toestel neer. Vervolgens reageerde Israel met een aanval op en vernietiging van de basis in Syrië waar vandaan die drone was gelanceerd. Eén van de Israëlische toestellen, een F16, die deze aanval uitvoerden, werd door Syrië neergeschoten. Dit toestel kwam neer in Noord-Israel en de beide piloten konden zich gelukkig in veiligheid brengen.

Israel reageerde ogenblikkelijk op deze Syrische aanval en begon een grootscheepse vernietiging van de Syrische luchtafweer. Uit diverse Israëlische berichten maak ik op dat daarbij minstens de helft van de totale Syrische luchtafweer is vernietigd.
Opmerkelijk is dan het bericht dat zeer kort voordat deze aanval op de Syrische luchtafweer begon, alle Russische militairen die de Syriërs bijstonden in de luchtverdediging, van hun posten verdwenen. Kennelijk had Israel Rusland ingelicht over de ophanden zijnde actie.

Kort daarna greep Rusland in om de totale vernietiging van de Syrische luchtafweer te voorkomen. Rusland gaf opdracht aan Israel om ogenblikkelijk te stoppen met de aanval. Zover als ik kan nagaan, is het in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 februari zo gegaan.
De situatie staat op scherp.

Israel heeft Syrië en Iran gewaarschuwd dat het niet zal aarzelen nieuwe aanvallen uit te voeren als de ontwikkelingen dat noodzakelijk maken. Ondertussen staat er ook toenemende spanning op de relatie tussen Rusland en Israel.
Laten we blijven bidden voor deze situatie, om vrede voor Jeruzalem, bescherming van Israel en wijsheid voor de betrokken leiders.

Netanyahu onder vuur

In Israel wordt volop gespeculeerd over de vraag hoelang Netanyahu nog premier van Israel is. Al geruime tijd doet de politie onderzoek naar vermeende fraude en het aannemen van steekpenningen. Netanyahu zegt onschuldig te zijn. Lees bijvoorbeeld dit commentaar van The Jerusalem Post: Is het Netanyahu tijdperk over?

Is er verband tussen anti-Israel stem en onthulling leugen?

Bij de stemming enkele weken geleden in de VN over de beslissing van Amerika om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, stemde Nederland tegen. Tegen Jeruzalem als hoofdstad van Israel.

Wie was uiteindelijk verantwoordelijk voor deze anti-Jeruzalem-stem van Nederland? Dat was Halbe Zijlstra, inmiddels onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken.

Afgelopen week kwam er een triest einde aan zijn ministerschap. Kan het zijn dat er een verband bestaat tussen de anti-Israel stem van Nederland in de VN en de onthulling van de leugen van Zijlstra? Ik acht dat mogelijk. Zacharia 12 zegt immers dat de landen die zich keren tegen Jeruzalem, zichzelf diepe sneden zullen toebrengen.

D66-minister Kaag is nu tijdelijk onze minister van Buitenlandse Zaken. Ik hoop dat er zo snel mogelijk een nieuwe minister zal worden benoemd en ik bid dat het iemand zal zijn die pro-Israel is. Bidt u mee?

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: India betuigt massaal steun aan Israel, raadsels rond confrontatie Israel-Syrië-Iran, Netanyahu onder vuur, en meer"

Geef een reactie