Update Midden-Oosten: Iraniërs roepen ‘dood aan Palestina’, auto prins William bekogeld in Ramallah, Israëlische hulp voor Syriërs

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Iraniërs roepen: ‘Dood aan Palestina’

We zien het weinig in het nieuws, toch is het zeker wel nieuws: de groeiende ontevredenheid onder de Iraanse bevolking over de economische tegenwind in het land. De Iraanse munt, rial, is de laatste weken drastisch gedaald. En dan zijn daar ook nog ineens de nieuwe Amerikaanse boycotmaatregelen door het opschorten van de Irandeal door president Trump. Veel geld gaat naar de Revolutionaire Garde, nieuw wapentuig, en de legermacht in Syrië en financiële steun aan de Palestijnse terreurorganisaties Hamas en Hezbollah.

Tijdens demonstraties in Iran werd zelfs geroepen: ‘Dood aan Palestina’, ‘Gaza Nee’, ‘Verlaat Syrië en denk aan ons’ en: ‘We willen geen ayatollahs’. (Bron: Honest Reporting)

Overgrootmoeder Engelse prins William verborg Joodse familie

De afgelopen week bracht de Britse prins William een bezoek aan Israel en aan de Palestijnen. In Jeruzalem sprak hij met premier Netanyahu en president Rivlin en hij bezocht er onder meer de Geboortekerk en het Yad Vashem Museum, wat hem emotioneel zeer aangreep. Hij weigerde echter in Jeruzalem met de burgemeester van Jeruzalem te spreken, uit vrees de Palestijnen voor het hoofd te stoten.

Ook ontmoette hij familie van het Joodse gezin Cohen, dat zijn overgrootmoeder, prinses Alice – de moeder van prins Philip, verborg in haar paleis in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinses Alice stierf in 1969 en werd in 1988, naar haar uitdrukkelijke wens, begraven op de Olijfberg. (Bron: Kehila News)

Auto prins William bekogeld in Ramallah

Toen prins William in Ramallah aankwam voor overleg met de Palestijnen en de VN werd zijn auto bekogeld met stenen, volgens Quds News. In het bericht werd vermeld dat de inwoners van het Jalazun vluchtelingenkamp daar vlakbij niet op de hoogte waren van het bezoek van een lid van het Britse Koninklijk Huis. Maar toen het bekend werd, brak er tumult los. Er werden stenen gegooid. Veel Palestijnen kijken de Britten erop aan dat zij, zoals zij stellen, ‘hun land hebben weggegeven aan de Joden’. Prins William bleef ongedeerd.

Het is toch wel opmerkelijk dat dit bericht amper in het nieuws kwam. Stel dat de auto van prins William ergens in Israel zou zijn bekogeld, dan had dit bericht waarschijnlijk een prominente plek in het journaal gekregen. (Bron: Israel Today)

Israëlische hulp voor Syriërs op de vlucht

Voorheen stonden het Israëlische en het Syrische leger tegenover elkaar op de Golanhoogte. Tot de tanden toe bewapend. Altijd alert.
Nu is de situatie totaal anders. Zeker, het Israëlische leger is nog altijd paraat, om het land te verdedigen, of dreigingen elders te neutraliseren.

Maar deze week gebeurde er iets bijzonders. Israel ging de grens over, Syrië in, richting duizenden vluchtelingen, met driehonderd tenten, dertien ton voedsel, vijftien ton babyvoedsel, medicijnen en medische apparatuur en dertig ton aan kleding en schoeisel. Tienduizenden Syriërs zijn op de vlucht voor voortdurende Syrische en Russische bombardementen in Zuid-Syrië. Het blijkt maar weer eens dat de Bijbel de waarheid spreekt wanneer in Romeinen 11 wordt gesteld dat Israel tot een zegen is voor de hele wereld.

Tegelijk baart de huidige situatie in Israel grote zorgen. Er lijkt aan de grens met Israel een groot vluchtelingenkamp te ontstaan. Dat kan een perfecte schuilplaats worden voor terroristen van Hamas en Hezbollah om van daaruit aanvallen op Israel uit te voeren. (Bron: Debka en Jerusalem Post)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Iraniërs roepen ‘dood aan Palestina’, auto prins William bekogeld in Ramallah, Israëlische hulp voor Syriërs"

Geef een reactie