Update Midden-Oosten: ‘Lees de Bijbel’, legerbasis VS in Israel en wat is Assyrië?

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten, geselecteerd door Dirk van Genderen.

Netanyahu: ‘Lees de Bijbel’

In zijn toespraak tot de algemene vergadering van de Verenigde Naties gaf de Israëlische premier Benyamin Netanyahu de aanwezigen het advies de Bijbel te lezen. Hij stelde dat de informatie in de Bijbel over de geschiedenis van het land en het volk Israel veel betrouwbaarder is dan de informatie erover in VN-rapporten.
‘Ik beveel het lezen van dat boek sterk aan. Ik hoorde dat het zelfs 4,5 van de 5 sterren op Amazon kreeg. En het wordt goed gelezen. Ik lees de Bijbel elke week.’

Eerste VS-legerbasis in Israel

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben de Verenigde Staten afgelopen week een permanente militaire basis in Israel geopend. Het is een luchtverdedigingsbasis in het hart van de Negev-woestijn, ten westen van Dimona.
Volgens brigadegeneraal Tzvika Haimovitsch, hoofd van het luchtverdedigingscommando van de Israëlische luchtmacht, zal de Amerikaanse basis bijdragen aan een betere verdediging van Israel. (Bron: Israel Today)

Wat wordt bedoeld met Assyrië in Jesaja 19?

Deze week las ik een interessant artikel over de vraag wat er wordt bedoeld met Assyrië in Jesaja 19. We lezen daar in de verzen 23 tot 25:
23 Op die dag zal er een gebaande weg zijn van Egypte naar Assyrië. De Assyriërs zullen in Egypte komen en de Egyptenaren in Assyrië. De Egyptenaren zullen samen met de Assyriërs de Heere dienen.
24. Op die dag zal Israel de derde zijn naast Egypte en Assyrië, een zegen in het midden van de aarde.
25. Want de HEERE van de legermachten zal hen zegenen met de woorden: Gezegend zij Mijn volk Egypte, het werk van Mijn handen Assyrië en Mijn eigendom Israel!

Wat een prachtige toekomst wordt hier geschilderd. Er is hoop, er komt vrede! Het lijkt erop dat de Heere een beschermende buffer om Zijn volk Israel plaatst.
Als hier wordt gesproken over Israel en Egypte, is het duidelijk welke landen bedoeld worden. Maar wat is Assyrië? Het is in ieder geval niet het huidige Syrië. Dat is pas in de vorige eeuw ontstaan, op gebied dat voor een aanzienlijk deel behoort tot het Bijbelse Israel (Genesis 15:18), met als noordelijke grens de Eufraat.

In Jesaja’s tijd was Assyrië een agressief land. Het was het gebied waar – in grote lijnen – nu de Koerden wonen: 5 miljoen in Noord-Irak, 8 miljoen in Noordwest-Iran, 18 miljoen in Oost-Turkije en 2 miljoen in Noord-Syrië. Het is de grootste etnische groep mensen in de wereld zonder eigen staat.


Zo zag het Assyrische Rijk eruit.

Kan het zijn dat de Koerden op termijn een eigen staat zullen vormen en zo het Assyrische Rijk laten herleven? In het bewuste artikel wordt serieus rekening gehouden met die mogelijkheid.
Ooit moest Jona Gods oordeel aankondigen in Ninevé, de hoofdstad van Assyrië. De apostel Andreas zou het Evangelie in de eerste eeuw in Assyrië hebben gebracht, waardoor de eerste Assyriërs tot geloof in de Heere Jezus kwamen.
De overgrote meerderheid van de Koerden is moslim, maar de afgelopen jaren zijn honderden Koerden tot geloof in de Heere Jezus gekomen. In het jaar 2000 werd in Erbil de Kurdzman Church of Christ gesticht, die inmiddels dochterkerken heeft in Silêmanî and Duhok.

Je ziet onder de Koerden en sterk streven naar een eigen onafhankelijke staat. Op maandag 25 september wordt hierover een referendum gehouden in Noord-Irak. De Koerden in Noord-Irak willen een Kexit.
Het is opmerkelijk dat de Koerden in Noord-Irak, in hun eigen gebied één miljoen christelijke vluchtelingen uit Zuid-Irak hebben opgevangen, die vluchtten voor de wreedheden van IS.
De Koerden hebben over het algemeen goede contacten met Israel. Ze verkopen olie aan Israel en ontvangen militaire training, steun en humanitaire hulp van Israel.

In Jesaja 19:25 noemt God Assyrië ‘het werk van Mijn handen’. Egypte wordt ‘Mijn volk’ genoemd en Israel ‘Mijn eigendom’.
‘Het werk van Mijn handen’ wijst erop dat er iets wordt gecreëerd, ontworpen. Met meer dan gewone interesse volg ik de ontwikkelingen in het Koerdische gebied, om te zien wat God daar gaat doen. (Bron: Revive Israel)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

1 reactieop"Update Midden-Oosten: ‘Lees de Bijbel’, legerbasis VS in Israel en wat is Assyrië?"

  1. De Koerden. Interessant artikel.

Geef een reactie