Update Midden-Oosten: Positie Netanyahu wankelt, en meer

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten, door Dirk van Genderen.

Positie Netanyahu wankelt

Steeds krachtiger klinkt in Israel de oproep aan premier Benjamin Netanyahu om op te stappen, nu er onderzoek naar hem en zijn vrouw plaatsvindt naar fraude, het verzwijgen van illegale geschenken en naar beïnvloeding van de media. Netanyahu vindt dat er een heksenjacht tegen hem gaande is.
Het is opvallend dat de beschuldigingen tegen de premier met name vanuit ‘links’ en vanuit de media tegen hem worden geuit. Velen zien hem als een-sta-in-de-weg voor onderhandelingen met de Palestijnen.

Telkens opnieuw worden Israëlische premiers – soms terecht – beschuldigd van fraude en verduistering. Eerder overkwam het ook de premiers Sharon en Olmert. Je zag toen een opmerkelijke reactie van die beiden. Allebei kozen ze opeens voor een vlucht naar ‘links’. Sharon besloot tot een eenzijdige terugtrekking uit Gaza en Olmert ging naar het Amerikaanse Annapolis in een uiterste poging het vredesproces vlot te trekken en een deal te sluiten met de Palestijnen.

Analisten volgen nauwgezet wat Netanyahu nu gaat doen. Kiest ook hij voor een vlucht naar ‘links’, in een poging zijn positie te beschermen, dan zal hij binnenkort opnieuw aan tafel gaan met de Palestijnen.
Hij kan echter ook voor ‘rechts’ kiezen en een harder standpunt innemen tegenover de Palestijnen en mogelijk zelfs Judea en Samaria annexeren en het grondgebied van Jeruzalem uitbreiden, in een poging meer steun van het volk te genereren, aldus The Jerusalem Post.

Vol spanning wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de onderzoeken. Tot die tijd blijft de positie van Netanyahu wankel. Als hij wetten blijkt te hebben overtreden, zal dat – terecht – consequenties hebben voor zijn functioneren als premier. Laten we hem en Israel blijven opdragen in onze gebeden.

Altijd alert in Israel

Liad Basr (35), een strandwacht, zag woensdagmorgen bij Haifa iets in zee drijven, zo’n 300 meter uit de kust. Hij ging erheen om poolshoogte te nemen en vermoedde al snel dat het een drijvende bom was. Hij zag draden, verbonden aan een mobiele telefoon en soort buizen, pijpen gevuld met explosieven. Liad bracht snel een groep kinderen in veiligheid, die daar aan het zwemmen was. Hij belde de politie, waarna experts de bom onschadelijk maakten.
Deze kinderen ontsnapten aan een groot drama. Het is een wonder van God. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de bom in hun nabijheid geëxplodeerd zou zijn. De politie vermoedt dat de bom in Libanon in zee is geplaatst, waarna hij naar de Israëlische kust is gedreven.

Joden uit Amerika en Canada onderweg naar Israel

Uit Amerika en Canada gaan Joodse mensen op Aliyah naar Israel. God brengt Zijn volk thuis. Aanstaande dinsdag arriveert er weer een vliegtuig vol, 233 mensen. Van hen zijn er 68 zogenaamde ‘lone soldiers’ (alleenstaande soldaten), die dienst gaan doen in het Israëlische leger nadat ze het Israëlische staatsburgerschap hebben ontvangen. Zij gaan in hun eentje, hun familie blijft vooralsnog achter in Amerika en Canada. Onder deze groep immigranten bevinden zich verder onder meer 75 kinderen, twaalf tweelingen (6×2) en 26 medici. (Bron: Breaking Israel News)

Ook uit Venezuela…

Venezuela is een land in diepe crisis. President Maduro regeert als een dictator en er is een groot gebrek aan onder meer voedsel en medicijnen. De misdaadcijfers stijgen, er vinden tal van kidnappingen plaats, er zijn ernstige onlusten waarbij doden vallen en de economie gaat hollend achteruit. De inflatie is opgelopen tot 700 procent per jaar.
De ‘International Fellowship of Christians and Jews’ heeft de afgelopen week praktische en financiële hulp toegezegd aan Venezolaanse Joden die naar Israel willen. De afgelopen anderhalf jaar zijn al 138 Venezolaanse Joden naar Israel vertrokken. Er is toenemende belangstelling onder deze groep van in totaal zo’n 10.000 mensen om ook naar Israel te gaan. Ongeveer 700 Joodse families in de hoofdstad Caracas ontvangen hulp van de gemeente om te kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften.
Vorige maand kwamen 26 Venezolaanse Joden aan in Israel. Ze hadden zo’n honger, dat ze direct naar McDonald’s wilden toen ze aankwamen op vliegveld Ben Gurion. (Bron: Breaking Israel News)

Voor onze ogen zien we de vervulling van tal van profetieën uit het Oude Testament over de terugkeer van het Joodse volk naar Israel. God brengt Zijn volk thuis, uit de hele wereld. Bij de ene door een verlangen in het hart te leggen om op reis te gaan, bij een ander door toenemend antisemitisme en bij weer een ander door een crisis in het land waar ze wonen.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: Positie Netanyahu wankelt, en meer"

Geef een reactie