Update Midden-Oosten: recordaantal toeristen, Hamas vuurt raketten op burgers en verrassend besluit Guatemala en meer

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Recordaantal toeristen in Israel

Het afgelopen jaar bezocht een record aantal van 3,6 miljoen toeristen Israel. Dat betekent een stijging van 25 procent vergeleken met 2016. Meer dan 700.000 van hen kwamen uit Amerika, 307.000 uit Rusland, 284.000 uit Frankrijk, 202.000 uit Duitsland, 185.000 uit Engeland, 137.000 uit Oekraïne en 105.000 uit China, gevolgd door veel andere landen met lagere aantallen. (Bron: Globes)

Hamas vuurt weer raketten af op Israel

Af en toe vuurt Hamas vanuit Gaza weer raketten af op Israel. Gisteren was er vlakbij de grens met Gaza een ceremonie, in kibboets Kfar Aza, waarbij werd herdacht dat het lichaam van de Israëlische soldaat Oron Shaul nog steeds in bezit is van Hamas. In de zomer van 2014 kwam hij in Gaza om het leven in de strijd tegen Hamas. Gisteren zou hij 24 jaar zijn geworden. Tijdens de bijeenkomst schoot Hamas drie raketten af. Twee werden door het Israëlische leger neergehaald, één ervan kwam vlakbij de plaats van de ceremonie terecht. De aanwezigen zochten beschutting onder de stoelen, maar gelukkig raakte niemand gewond.

Guatemala gaat ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

Steeds meer landen spreken zich uit als ‘vriend van Israel’. Ik zie uit naar de dag dat ook Nederland dat zal doen en zal stoppen met het steunen van anti-Israel resoluties in de VN en zal aankondigen de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Na Amerika heeft nu ook Guatemala steun uitgesproken voor Israel. President Jimmy Morales, die christen is, plaatste een bericht op Facebook waarin hij meldde dat de Guatemalaanse ambassade op korte termijn naar Jeruzalem terug zal worden verplaatst. Eerder stond de ambassade van Guatemala al in Jeruzalem. Morales voegde aan zijn bericht toe dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is.

Guatemala was vorige week één van de negen landen die stemde tegen de VN-resolutie waarin de Jeruzalem-verklaring van de Amerikaanse president Trump werd veroordeeld. Het land telt 15 miljoen inwoners en er wonen ongeveer duizend Joden.

Ook Tsjechië erkende afgelopen week Jeruzalem als hoofdstad van Israel, maar heeft vooralsnog geen plannen bekendgemaakt om ook de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.
Volgens de Israëlische minister Hotovely overwegen nog tien landen hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen. Genoemd worden Honduras, Panama, Paraguay, Roemenië, Polen, Togo, Rwanda, Oeganda, Canada en één of twee West-Europese landen.

Voor Turkije en Maleisië is Oost-Jeruzalem de hoofdstad van Palestina

De beslissing van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, roept nog steeds heftige reacties op. Na de aankondiging van Turkije om een Turkse ambassade in Oost-Jeruzalem te vestigen, ‘de hoofdstad van Palestina’, zoals Turkije eraan toevoegde, volgt nu ook Maleisië het voorbeeld van Turkije, ‘om zo Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina’.

 Veel armoede in Israel

Volgens het Israëlische Nationale Gezondheids Instituut leven er 1,8 miljoen Israëli’s in armoede. Op de nieuwssite Kehila News zag ik een overzicht van tal van initiatieven vanuit Messiasbelijdende gemeenten en organisaties om hulp te verlenen aan mensen die onder de armoedegrens leven. Zo mag de groep Messiasbelijdende Joden, die wordt geschat op zo’n 20.000 mensen, gesteund door christenen wereldwijd, een zegen zijn voor het hele volk.

Een mooi voorbeeld is de gemeente Amud HaEsh, een Ethiopisch Joodse gemeente in Jeruzalem. Leden van deze gemeente zetten zich in voor Ethiopische Joden in Israel. Voorganger Kokeb Geduma, die 23 jaar geleden naar Israel kwam, vertelt: ‘Veel Israëlische Ethiopische Joden, bekend als de Beta Israel, leven in geestelijke duisternis, armoede en verwarring. Zij maken de op één na grootste groep uit van mensen die in de Israelische gevangenissen zitten, hoewel er ‘slechts’ 150.000 Ethiopische Joden in Israel wonen, op een bevolking van 8 miljoen.’

Veel Ethiopische Joden krijgen te maken met racisme en afwijzing. Veel jongeren uit deze groep drijft dat tot criminaliteit en drugsgebruik, omdat ze geen hoop voor de toekomst hebben.
‘We bezoeken de Ethiopische Joden, brengen hun het Evangelie, zorgen voor onderwijs en nodigen hen uit in de gemeente. We hebben inmiddels zustergemeenten in Haifa, Tel Aviv en Beersheba, om er ook daar te zijn voor de Ethiopische Joden.’

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: recordaantal toeristen, Hamas vuurt raketten op burgers en verrassend besluit Guatemala en meer"

Geef een reactie