HaCarmel opnieuw belaagd: ‘aangifte is zonde van mijn tijd’

De eerder besmeurde ramen van restaurant HaCarmel. Beeld: Joods.nl

AMSTERDAM | Het koosjere restaurant HaCarmel nabij de joodse wijk in Amsterdam is opnieuw belaagd.

Ditmaal zijn de ruiten van het restaurant niet gesneuveld, maar wel besmeurd. Eigenaar Daniel Bar-On heeft geen zin de viezigheid – eieren en mayonaise – van het raam af te halen. “Het is hopeloos. Morgen zit het er weer en moet ik het weer schoonmaken”, reageert hij in de Amsterdamse krant Het Parool.

Ook in het doen van aangifte bij de politie ziet Bar-On weinig heil. Dat noemt hij ‘zonde van zijn tijd’. Toen begin december de ruiten van zijn restaurant door een 29-jarige Syriër werden ingeslagen, liep de dader al na twee dagen vogelvrij rond. De rechter vond hem schuldig aan vernieling en inbraak, maar sprak niet over terreur of antisemitisme. Wel heeft hij een gebiedsverbod van 100 meter rondom het restaurant gekregen.

Advocaat Herman Loonstein, die HaCarmel juridisch bijstaat, is geschokt en boos. Volgens hem worden dit soort incidenten ‘in de hand gewerkt door het slappe optreden van de overheid’. Hij eist camerabewaking van de gemeente Amsterdam.

De nieuwsblog Joods.nl is ook verontwaardigd over de gang van zaken en schrijft: ‘Je vraagt je af wat er moet gebeuren voordat de politiek durft te zeggen dat iets antisemitisch is.’

Bar-On liet eerder weten dat hij de afgelopen weken veel ‘hartverwarmende‘ steunbetuigingen heeft ontvangen. Mensen kwamen bij hem eten, bestelden maaltijden, stuurden kaarten en e-mails of lieten een bloemetje bezorgen. Op de bewuste dag van het gewelddadige incident aten politici van de SGP, ChristenUnie en VVD bij het restaurant. Ook de Israëlische ambassadeur kwam langs.

Wees de eerste die reageert op "HaCarmel opnieuw belaagd: ‘aangifte is zonde van mijn tijd’"

Geef een reactie