Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.
Holocaust Memorial Day: herdenking bevrijding Auschwitz
Zaterdag werd herdacht dat op 27 januari 1945 het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz in Polen werd bevrijd door het Russische leger. In november 2005 besloten de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als de internationale Holocaust Memorial Day herdacht zal worden.
In het kamp kwamen meer dan een miljoen mensen om, voornamelijk Joden. De sjoah, ook wel de Holocaust, kostte in Europa zes miljoen Joden het leven.
Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking. Het Joodse volk herdenkt de Holocaust tijdens Jom Hasjoa, dit jaar op 12 april.
Palestijnen kopen voor 50 miljoen dollar een privévliegtuig voor Abbas
Het wordt steeds gekker wat de Palestijnen doen. Ze hebben nu 50 miljoen dollar uitgegeven om een privévliegtuig voor de Palestijnse leider Mahmoud Abbas aan te schaffen. Over enkele weken is het toestel al beschikbaar. Ruim de helft van het bedrag komt uit het Palestijnse Nationale Fonds, de overige 20 miljoen is afkomstig uit het jaarlijkse budget van de Palestijnse Autoriteit. Zeg maar: geld van u en mij, miljoenendonaties van onder meer westerse landen.
Ondertussen spreken de Palestijnen schande van de Amerikaanse beslissing om de financiële steun aan hen te verminderen. De Amerikanen dreigen zelfs nog meer te korten op de financiële steun, als de Palestijnen blijven weigeren om met Israel te spreken over vrede.
En wat doet Nederland? Onze minister stuurt op eigen initiatief versneld extra geld naar de Palestijnen. Het wordt hoog tijd dat Nederland veel kritischer gaat kijken naar de besteding van alle hulp die wordt geboden aan de Palestijnen. Wij hoeven toch geen privévliegtuig voor Abbas te financieren? (Bron: World Israel News)
Veel regen in Israel
De afgelopen weken en maanden is in Israel intens gebeden om veel regen. Het water in de Zee van Tiberias stond recordlaag. Deze week zijn de gebeden verhoord en is er heel veel regen gevallen.
Israel werd getroffen door krachtige stormen en zoveel regen, dat het verkeer in Tel Aviv tot stilstand kwam vanwege overstromingen. (Bron: World Israel News)
Gebed was het geheim van de beslissing van Guatemala om ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen
Guatemala is een van de weinige landen die de Amerikaanse beslissing steunde om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Het land wil dat nu zelf ook doen. ‘De kerken in Guatemala zijn heel krachtig,’ schrijft Mike Evans van Friends of Zion Award. ‘Ze zijn groot en goed georganiseerd en veel gelovigen in het land zijn zeer pro-Israel. Er is veel en intensief gebeden voor de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem, in het geloof dat de Heere de gebeden zou horen en verhoren. En ze zijn verhoord, want korte tijd later werd aangekondigd dat Guatemala zijn ambassade naar Jeruzalem zal verplaatsen.’ (Bron: CBN)
Amerikaanse ambassade eind 2019 naar Jeruzalem
Tijdens zijn bezoek aan Israel afgelopen week kondigde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan dat de Amerikaanse ambassade eind 2019 naar Jeruzalem zal worden verplaatst. “We geloven dat zijn (Trumps, red.) beslissing in het belang van de vrede is. Door Jeruzalem eindelijk als hoofdstad van Israël te erkennen, hebben de Verenigde Staten feit boven fictie verkozen. Feiten zijn de enige ware fundering voor recht en blijvende vrede”, aldus Pence, die in het parlement luid applaus oogstte voor zijn woorden.
Messiasbelijdende Joodse school in Jeruzalem
In 1990 werd in Jeruzalem de Messiasbelijdende Joodse school Makor HaTikvah (Bron van hoop) opgericht. Dat gebeurde uit onvrede met het seculiere onderwijs, dat kinderen uit Messiaans-Joodse gezinnen tot die tijd bezochten. De school is gevestigd op het terrein van de internationale Anglicaanse school en telt nu ongeveer honderd leerlingen. Door de immigratie groeit de school flink. De kinderen op de school tellen zestien nationaliteiten, bijna niemand spreekt van huis uit Hebreeuws. Daarom biedt de school een intensief taalproject aan, omdat de lessen in het Hebreeuws worden gegeven.
Makor HaTikvah is een van de twee Messiasbelijdende Joodse scholen in Israel. Hoewel de lessen ‘s morgens pas om 8.15 uur beginnen, komen de kinderen al om 7.30 uur op school. ‘We gaan eerst allemaal in gebed,’ vertelt Cookie Schwaeber-Issan, de directeur van de school. De Israëlische overheid weigert vooralsnog de school te erkennen. ‘We zijn tegen de afwijzing in beroep gegaan,’ aldus Schwaeber. Er zijn plannen om op het dak van het schoolgebouw een middelbare school te stichten.
Ze vindt het een wonder dat er telkens weer genoeg geld wordt ontvangen om de school voort te zetten en zelfs uit te breiden. ‘Toeristen die onze school bezoeken, zijn vaak bereid om financiële steun te bieden. Wij ervaren dat er wonderen gebeuren door het gebed.’ (Bron: RD)
Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: wereld herdenkt Holocaust, Palestijnen kopen peperdure privéjet, veel regen in Israel, en meer"