Update Midden-Oosten: wonderlijk verhaal nieuwe medewerker One for Israel, speculaties over geheime deal Trump, Poetin en Netanyahu, dreigende nieuwe Gaza-oorlog

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

‘God leidde Jasmin naar ons toe’
Een bericht van de Israëlische organisatie ‘One for Israel’ raakte me. Deze organisatie zet zich om mensen in de Joodse en de Arabische wereld te bereiken met het Evangelie.
De kleine mediaorganisatie was dringend op zoek naar een nieuwe medewerker. Dat werd de getalenteerde Yasmin, afkomstig uit Jeruzalem. Haar familie kwam één voor één tot geloof in de Heere Jezus. Ze waren getuigen van allerlei wonderen van God in hun leven.

Al vanaf haar jeugdjaren hield Yasmin van kunst en design. Ze had een carrière uitgestippeld in de reclamewereld, maar dat gaf haar geen voldoening. Ze wist van het bestaan van ‘One for Israel’ en droomde op een nacht dat ze deel uitmaakte van het team. Ze bracht haar verlangen in gebed bij God.

Bij ‘One for Israel’ waren de kwaliteiten van Yasmin opgevallen. Toen contact met haar werd opgenomen, met de vraag of ze misschien interesse had om bij ‘One for Israel’ te komen werken, had de Heere haar hart daar al op voorbereid. Wonderlijk!

Yasmin was direct heel enthousiast. Graag wil ze haar talenten inzetten voor het werk van God, meer dan dat ze actief zou blijven in de commerciële wereld. Haar belangrijkste taak zal het maken van videogetuigenissen zijn.

Ik vind het bijzonder dat in dit verhaal zo mooi duidelijk wordt dat de Heere zelf mensen roept, die Hij wil inzetten om Zijn volk te bereiken met het reddende Evangelie van de Heere Jezus. Laten we bidden dat de Hij Yasmin zal zegenen in haar nieuwe bediening.

‘Geheime deal Trump, Poetin en Netanyahu’
Volgens de Israëlische nieuwssite Debka.com, gelieerd aan het Israëlische leger, hebben de Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump, tijdens hun overleg in Helsinki, afgesproken dat Rusland een belangrijke rol krijgt in de bescherming van Israel tegen Syrië, Iran en andere militante groeperingen. De afspraak zou gemaakt zijn met instemming van Israel. Het gaat om een brede strook van een kleine 40 kilometer, gerekend vanaf de grens van Israel met Syrië. Eenzelfde afspraak is gemaakt voor het grensgebied tussen Jordanië en Syrië.

Ik weet niet hoe u op zo’n bericht reageert, ik heb er wel de nodige moeite mee. Het geeft mij geen goed gevoel dat Israel zijn veiligheid – voor een deel – in handen van Rusland legt.

Dreigende nieuwe Gaza-oorlog
Nadat bij de grens met Gaza gisteren een Israëlische soldaat werd doodgeschoten door een sluipschutter van Hamas is het geweld tussen Israel en Hamas opnieuw opgelaaid. In Israel wordt steeds luider gesproken over de noodzaak om Hamas voorgoed uit te schakelen. De jongen is dit weekend begraven in het bijzijn van veel familie en vrienden.

Ondertussen zijn al vele hectares landbouwgrond afgebrand doordat de Palestijnen vanuit Gaza telkens weer vliegers met brandend materiaal oplaten, die met de wind Israel binnendrijven en branden veroorzaken. Er worden zelfs vogels – valken – ingezet om branden in Israel te laten ontstaan, waarbij ook die vogels verbranden. Ook in Jeruzalem zijn al enkele vliegers met brandend materiaal geland, gelukkig zonder branden te veroorzaken. Er wordt onderzocht waar die vliegers zijn opgelaten.

Laten we blijven bidden om Gods bescherming voor Zijn volk. Bidden om de vrede voor Jeruzalem, ten diepste om de komst van de Heere Jezus, de Vredevorst.

Israel = Joodse natie
Deze week werd in de Knesset, het Israëlische parlement, een nieuwe basiswet aangenomen, die bepaalt dat Israel de staat van het Joodse volk is. ‘Dit is een cruciaal moment in de annalen van het zionisme en van de staat Israel,’ aldus premier Netanyahu.

Israel heeft geen grondwet, maar wel basiswetten, die belangrijker zijn dan gewone wetten. Een basiswet dient als leidraad voor andere wetten.

In de nieuwe basiswet wordt Israel gedefinieerd als Joodse staat. De bepaling stond al wel in de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring, maar was nog nooit juridisch vastgelegd.
De nieuwe wet werd aangenomen met een kleine meerderheid van 62 tegen 55 stemmen. Tegenstanders vrezen dat de positie van minderheden, met name de Arabische Israëli’s, onder druk komt te staan.

In de nieuwe basiswet gaat het niet zozeer om nieuwe zaken die worden vastgelegd, maar wordt het Joodse karakter van de staat Israel benadrukt.
Zo wordt er bepaald dat Israel het historische thuisland is van het Joodse volk, waar de staat Israel is gesticht en waar het zijn ‘natuurlijke, culturele, religieuze en historische zelfbeschikkingsrecht’ uitoefent.

Verder wordt vastgesteld dat de vlag bestaat uit een wit vlak met twee blauwe banen en een Davidsster in het midden en dat ‘Hatikvah’ het volkslied is. De zevenarmige menorah wordt wettelijk verankerd als het nationale symbool van Israel en Jeruzalem – volledig en verenigd – is de hoofdstad van Israel. Het Hebreeuws wordt benoemd als de enige officiële volkstaal, terwijl het Arabisch een ‘speciale status’ krijgt. Hiermee wordt het Arabisch in feite gedegradeerd, omdat het voorheen ook een officiële taal was. Deze bepaling zet daardoor veel kwaad bloed bij het Arabische deel van de bevolking.

Verder wordt officieel vastgelegd dat Israel openstaat voor immigratie van alle Joden vanuit de hele wereld. En: ‘De staat ziet de ontwikkeling van Joodse vestiging als een nationale waarde en zal haar stichting en versterking aanmoedigen.’ Verder wordt bepaald dat Israel zich inzet voor de veiligheid van de Joden wereldwijd.

De sabbat en de Joodse feestdagen gelden als officiële (vrije) rustdagen, terwijl niet-Joden het recht hebben (vrije) rustdagen aan te houden op hun eigen feestdagen. (Bron: CIDI)

Israel haalt Syrisch vliegtuig neer
Het Israelische leger heeft dinsdag een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. Volgens het leger vloog het toestel twee kilometer over Israelische grondgebied, boven de Golanhoogte in het noorden. Het vliegtuig vloog op volle vaart toen het werd neergehaald. Ondanks waarschuwingen om rechtsomkeert te maken, bleef het koers houden richting Israel. Bron: Jpost 

Museum in Jeruzalem toont het leven uit de tijd van het Nieuwe Testament
In de nieuwe vleugel van het Terra Sancta Museum, aan de Via Dolorasa in de Oude Stad van Jeruzalem, worden allerlei vondsten getoond die dateren uit de tijd van Nieuwe Testament. Veel van deze vondsten, zoals munten, gebruiksvoorwerpen, potten, schalen en scherven, zijn niet eerder aan het grote publiek getoond.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: wonderlijk verhaal nieuwe medewerker One for Israel, speculaties over geheime deal Trump, Poetin en Netanyahu, dreigende nieuwe Gaza-oorlog"

Geef een reactie