Vanavond landt Israëlische ruimtesonde op de maan

Foto: Levi Zoutendijk

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, wachten we hier in Israël op de rechtstreekse uitzending van de landing van de Bereshiet-ruimtesonde op de maan, die vanavond tussen 22 uur en 23 uur plaatselijke tijd zal plaatsvinden.

In het hele land worden vandaag lezingen en feesteen gehouden ter gelegenheid van de historische landing op de maan. Wie niet in Israël is, kan de landing in een livestream volgen op het YouTube-kanaal van SpaceIL of ook op hun Facebook of website.

Tot dan kunnen we de indrukwekkende foto’s bekijken die “Bereshit” van de donkere kant van de maan naar de aarde heeft gestuurd.

Bereshiet moet een zachte landing maken op de Mare Serenitatis, een vlak gedeelte van het maanoppervlak. Een succesvolle landing maakt van Israël het vierde land dat op de maan landt, na de Sovjet-Unie, de VS en China.

Vorige week had SpaceIL vanuit de controlekamer de ruimtesonde vanuit een elliptische baan rond de aarde in een baan rond de maan gebracht. Die manoeuvre vereiste zes minuten vol gas om de baan rond de maan precies onder de juiste hoek te bereiken – niet te dicht bij, om neerstorten te vermijden, en niet te ver, om niet de ruimte in te vliegen. Kleine nevenaandrijvingen hebben het ruimtevaartuig onder een hoek geplaatst die een zachte landing garandeert en de ruimtesonde intact moet houden.

Bereshiet heeft nu omstreeks 6 miljoen kilometer afgelegd, om het beslissende punt van de huidige landing te bereiken. Zodra de ruimtesonde op de maan is, zal hij foto’s maken en belangrijke gegevens over het magnetisch veld van de maan terugsturen voor een reeks experimenten in samenwerking met het Weizmann Institute of Science in Israël. Het ruimteschip zal ook een tijdcapsule achterlaten met daarin een hele Bijbel die in microscopische tekst op een munt is afgedrukt. Bereshiet zal niet terugkeren naar de aarde.

Bron: Israel Today.

Wees de eerste die reageert op "Vanavond landt Israëlische ruimtesonde op de maan"

Geef een reactie