Vanuit Shomron: het gaat weer los bij Gaza en Europa tikt Israël weer eens op de vingers

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft u de ‘highlights’ die deze week in en rondom Israël gebeurden.

We schreven vorige week dat het een rustige was geweest bij de Gazagrens, maar afgelopen week waren er heel wat incidenten en de vuurvliegers blijven grondgebied van Israel verwoesten. De Gazanen gaan stug door, ondanks gesprekken tussen Hamas-Israel via bemiddeling van Egypte, met hun vrijdagprotesten. Ze gooiden deze week ook handgranaten naar soldaten.

De Erez crossing die net 10 dagen open was, ging weer dicht. Humanitaire hulpgoederen en evt. ambulances kunnen wel gebruik maken van  oversteekplaatsen.

Ook vandaag staan er protesten gepland. Voorop staat dat de terreurorganisatie Hamas maar één doel heeft: vernietiging van Israel.

Een grote delegatie Arabische Israëliërs is deze week in Brussel om bij de EU hun verhaal en beklag te doen over de Nationaliteitswet van Israel. Zij vinden de wet onaanvaardbaar. Tja… Israel is en blijft een democratie; minderheden hebben niet opeens minder rechten! Het is officieel een Joods land, sinds 1948, het enige ter wereld (hoeveel islamitische of christelijke landen zijn er wel niet?) en niet-Joden worden niet gediscrimineerd en mogen zelfs in het openbaar tieren en schelden op de Joodse staat op straat of in de regering. Zou een christen of Jood dat kunnen in een Arabisch land?

Geheel onverwacht heeft Paraguay besloten om hun ambassade na drieënhalve maand weer te verhuizen van Jeruzalem naar Tel Aviv. De relatie tussen de landen zal er schade van ondervinden.

Dat verwacht je toch niet… dat er met stoelen en tafels en andere voorwerpen wordt gesmeten in een Yeshiva (orthodoxe-religieuze hogeschool)! In de elite Ponovezh Yeshiva in Bnei Brak, is het al geruime tijd onrustig doordat studenten van de ene rabbijn, slaags raken met studenten van de andere rabbijn.

De ene groep wordt ‘de haters’ genoemd en de andere groep ‘de terroristen’. Het gaat zoals zo vaak bij ruzies… over een machtsstrijd. De studenten gooiden ook met bleekwater en yoghurt naar elkaar. Zo gezegd was het daar een grote ‘ballagan’ (rotzooi).

Bleekmiddel ziet er ook niet gezellig uit op de zwarte kleding die zij steevast dragen. Het hoofd van de yeshiva riep op tot kalmte en dat de studenten zich op de Torah moeten concentreren en zich niet moeten laten afleiden door slechte ingevingen.

Engeland verhoogt de hulp aan de UNWRA nadat de VS besloten heeft om die organisatie niet meer te ondersteunen. De VS zoekt een andere manier om Palestijnen te helpen. De UNWRA heeft ten onrechte het zogeheten ‘Palestijnse vluchtelingenvraagstuk’ in leven gehouden en de miljarden aan gelden door de jaren heen niet besteed om problemen op te lossen maar in plaats daarvan werd aan de nakomelingen van weggetrokken Palestijnen uit het toenmalige Palestina ook de erfelijke status van vluchteling gegeven, aldus de VS. De UNWRA heeft de problemen alleen maar vergroot en is zeer anti-Israel gestemd.

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten november 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël.

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: het gaat weer los bij Gaza en Europa tikt Israël weer eens op de vingers"

Geef een reactie