Vanuit Shomron: Israel beeft, Knesset stopt beloningen Palestijnse terroristen en vermeende Iranspion berecht

Foto: Levi Zoutendijk

Israel is een landje in beweging. Stilzitten hoort niet bij de woordenschat van Israeliers.

Mede doordat bijna alles vreselijk duur is in Israel werken dikwijls zowel de vader als de moeder om toch nog een wat luxere levensstijl erop na te kunnen houden. De vele grote winkelmalls met de meest luxe winkels doen niet onder voor de Europese en het krioelt er doorgaans van de bezoekers.

Maar vooral houdt de Israeli van eten. Ze laten ook, en dat is meer de Midden Oostencultuur, doorgaans veel eten op hun tafeltjes achter. Dat is voor Hollandse ogen, althans die van ons, vaak onbegrijpelijk, want de meeste Hollanders eten hun bordje leeg. Regelmatig zie je nog zoveel eten op de tafels achtergelaten dat je denkt dat ze nog moeten beginnen…

Aardschok

Bewegen doet het land Israel ook af en toe. Dinsdag- en woensdagnacht waren er aardbevingen van 4.2-4.5 op de schaal van Richter, in Galilea. De schokken waren deels te voelen rond Tel Aviv en in het noorden.

We zagen vele filmpjes van bewegende plafondlampen en hier en daar was er lichte schade. In 1927 is in het gebied rond Israel en Jordanie de laatste grote aardbeving geweest met een kracht van 6.3. Er vielen toen bijna 500 doden.

Men verwacht, omdat Israel en vooral ook de Jordaanvallei op de rand van twee aardplaten ligt, dat er ooit een flinke trilling zal plaatsvinden.

Israels vijanden hopen er dan misbruik van te maken. We zijn echter niet bang want Adonai is Erbij Zijnde de Verlosser!

Misschien is deze toekomstige beving bedoeld voor het ‘eindscenario’ en zal deze helpen om het Koningschap van de God van Israel en Zijn Gezalfde te bevestigen hier op aarde. Wie zal niet beven
wanneer die dag komt…

Watertekort

In Nederland is het nu droog maar vooral een land als Iran heeft een ernstig tekort aan regenwater. Het is niet te geloven maar brigadier generaal Gholam Reza Jalili, hoofd van de burgelijke verdediging, een hoge pief van het Iraanse leger, beweerde deze week dat Israel en ‘een buurland’ ervoor hebben gezorgd dat wolken en sneeuw Iran niet binnenkwamen. Israel zou de wolken hebben gestolen!

Zelfs als 1-aprilgrap zou je er nog niet om lachen maar de beste man is bloedserieus! Gelukkig corrigeerde de meteorologische dienst in Iran vrijwel direkt Jalili en zei voorzichtig: misschien hebben we niet de informatie waarover Jalili beschikt, maar het is niet mogelijk voor een land om sneeuw en wolken te stelen…

In 2011 beschuldigde de Iraanse leider Ahmadinejad het Westen ook van de droogte in Iran en dat zij het HIV-virus hadden uitgevonden zodat de farmaceuten hier geld mee konden verdienen.

Waterrecycling

Netanyahu heeft onlangs een video gelanceerd in het Farsi (taal van Iran) waarin hij de Iraanse bevolking gedetailleerde informatie geeft hoe zij op eenvoudige wijze water kunnen recyclen. ‘Israel
heeft de know-how om een catatrofe vanwege de droogte te voorkomen,’ zegt hij. ‘Het is niet nodig,’ zegt Netanyahu, ‘dat de bevolking van Iran zo moet lijden onder het huidige wrede Iraanse regime.’

De video is al meer dan vijf miljoen keer bekeken. Tot 1979 waren er goede betrekkingen tussen Iran en Israel! Op dit moment zijn de landen helaas aartsvijanden van elkaar.

Terroristenbeloning

Australië heeft deze week besloten om geen geld meer te sturen naar de PA (Palestijnse Autoriteit van Abbas). Zolang de PA gevangen terroristen en/of familieleden van overleden terroristen blijven ondersteunen en openlijk eren, geeft Australië geen cent meer aan de Palestijnen. Dat meer landen dat voorbeeld mogen volgen!

Deze week heeft de Knesset een wet aangenomen dat gelden die de PA uitkeert aan terroristen afgetrokken worden van belastinggelden die Israel naar de PA overmaakt. De PA ziet deze handeling als diefstal en als een oorlogsverklaring.

Spion

Gonen Segev, een voormalig Israelische minister (halverwege jaren ’90) werd in mei gearresteerd op verdenking van het doorspelen van onder meer belangrijke geclassificeerde documenten aan Iran. Hoe belangrijk en actueel de informatie was moet nog blijken. Deze week staat hij terecht.

Verleidende apps

Deze week kwam ook in het nieuws dat Hamas probeert om Israelische soldaten te verleiden seksachtige apps te downloaden zodat Hamas alles te weten komt van de soldaat. Ze hadden weinig succes. Wat Bileam’s advies aan Balak lukte, Israel verleiden met buitenlandse vrouwen, lukt Hamas niet!

‘Vanuit Shomron’ geeft u in een paar minuten enkele ‘highlights’ die deze week in- en rondom Israel gebeurden. Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten november 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël.

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: Israel beeft, Knesset stopt beloningen Palestijnse terroristen en vermeende Iranspion berecht"

Geef een reactie