Vanuit Shomron: Koninklijk bezoek uit Engeland, nog steeds vuurvliegers vanuit Gaza en Palestijnen weigeren vredesbesprekingen

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Koninklijk bezoek! Het is niet eerder voorgekomen sinds 1948 dat er een officieel lid van het Engelse koninghuis in Israel op bezoek was. Deze week bezocht prins William ons land.

Engeland speelde een zeer dubieuze rol tijdens de periode dat zij het mandaat over het voormalig Palestina hadden van 1917-1948. Steeds veranderden zij ten ongunste van het Joodse volk de grenzen van de toekomstige Joodse staat en lieten zij amper tot geen Joodse vluchtelingen toe vóór 1940. Later kwamen honderdduizenden van hen om in de concentratiekampen.

Ook na de oorlog werkten de Engelsen de immigratiestroom tegen en mochten slechts enkele ontheemde en ontredderde Joden Palestina in. Boten werden teruggestuurd, soms beschoten zodat zij zonken… Maar hoe dan ook: doordat de Engelsen kwamen, brak er een nieuwe tijd aan en werd ook de weg geopend voor een Nationaal tehuis voor het Joodse volk. Eindelijk na zovele eeuwen van rondzwerven en verdrukkingen weer thuis.

Maar het ‘thuis’ zag er chaotisch uit. De ‘tuin’ was niet onderhouden en er woonden vele onbekenden die zich als ‘krakers’ gedroegen en het land hadden verwaarloosd en voor zichzelf opeisten. Toch, na 70 jaar kunnen we zeggen dat er veel ten goede is gekomen. Betere relaties
met de buren en een mooie tuin.

Nog steeds vuurvliegers

De vliegende bommen kwamen ook deze week vanuit Gaza in Israel aan en zorgden voor vele branden in het zuiden. Israel beschoot als reactie hierop een auto van een leider van Hamas. De auto was leeg maar vanwege die aanval schoot Hamas dinsdagnacht 12 raketten op Israel af waarvan er 3 door de Iron Dome werden onderschept.

Hamas lijkt een beetje Israel’s strategie te willen kopieren: ‘wanneer Israel iets uithaalt, reageren wij met raketten.’ We zullen zien hoelang zij dit vol kunnen houden. Hamas heeft momenteel geen sterke positie in de Gazastrook omdat de zogenaamde ‘mars van terugkeer’ die drie maanden lang Israel teisterde aan de grens weinig heeft uitgehaald en de Gazanen zijn geen stap verder behalve dan dat zij voor grote ergernis zorgen door de vele branden die zij veroorzaken.

Ook hier zal een einde aan komen want Israel heeft een systeem ontwikkeld waarbij zij kunnen inschatten waar een ballon landt en daardoor sneller kunnen ingrijpen. Ook worden kleine drones ingezet om de vuurvliegers naar beneden te halen.

De Palestijnse Autoriteit van Abbas blijft de Gazastrook boycotten en hoopt zo dat Hamas de macht aan hem overdraagt.

Cyprus overgenomen door Israel?

Volgens de Palestijnse Autoriteit wel. Dit naar aanleiding van het bezoek van premier Netanyahu aan Cyprus en ideeën die in de media kwamen dat Israel een haven op Cyprus zou bouwen waar men dan goederen voor de Gazastrook kan afleveren.

Israel regelt vervolgens het vervoer via Ashdod naar de Strook en beheerst de controle van de inhoud. Want wapens mogen het gebied uiteraard niet in zolang Hamas de totale vernietiging van Israel wenst.

Amerikanen vinden geen gehoor bij Palestijnen

Deze week hebben de Amerikaanse Jared Kushner en Jason Greenblatt in Israel besprekingen gevoerd over een vredesproces tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit (PA). Er is nog niet veel over naar buiten gekomen.

Voorlopig laat de PA niets van zich horen. Ze voelen zich nog erg beledigd door de VS vanwege het verplaatsen van hun ambassade naar Jeruzalem. Israel vermoedt dat zij vergaande concessies richting de Palestijnen moeten doen… iets waar we niet op zitten te wachten.

Israel heeft afgelopen 70 jaar veel concessies gedaan en land weggeven en er geen vrede voor teruggekregen. Bovendien: Fatach en Hamas zijn twee handen op één buik ook al lijkt dat niet zo. Israel wees gewaarschuwd!

‘Vanuit Shomron’ geeft u in een paar minuten enkele ‘highlights’ die deze week in- en rondom Israel gebeurden. Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten november 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël.

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: Koninklijk bezoek uit Engeland, nog steeds vuurvliegers vanuit Gaza en Palestijnen weigeren vredesbesprekingen"

Geef een reactie