Vanuit Shomron: het licht van Chanoeka verspreidt zich over de wereld

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

Zondagavond is het Chanukahfeest begonnen. Over heel de wereld verspreid, vooral in Israel maar ook in Nederland, zien vele mensen, vooral Joden, uit naar dit gezellige maar ook inhoudelijke feest. Een feest wat al bijna 22 eeuwen wordt gevierd door het Joodse volk. Dat is heel wat langer dan enig Nederlands volksfeest.

Ook Jehoshua, Jezus, kende het feest zoals we dat lezen in Joh. 10:22. Als Kind zal hij ook met broertjes en zusjes lichtjes hebben aangestoken en zien branden tijdens het Vernieuwingsfeest, de herinnering aan de herinwijding van de Tempel, nadat deze jarenlang was ontwijd door heidenen en de gouden Menorah niet meer brandde.

Licht is het eerste wat Adonai opriep bij de Schepping: jehi ohr, er geschiedde licht. Niet het licht van de zon, want dat hemellichaam werd pas op dag vier geschapen. Het betrof het Licht van God Zelf, Zijn Omhulling. Volgens de overleveringen waren de eerste mensen ook met dat Licht bekleed totdat we zondigden en het Licht van ons afviel en we ontdekten dat we naakt waren. Jehoshua getuigt van dat Licht, dat Hij dat is. Hij kan ons omhullen als we dat toelaten. Chanukah verhaalt over de wonderlijke bevrijding destijds van Israel. Baruch haShem, prijst Adonai!

Historisch bezoek

De president van het Midden-Afrikaanse land Tsjaad, Idriss Deby, bezocht deze week Israel. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de Joodse Staat. Er waren wel enige contacten tussen de twee landen, maar sinds 1972 is de relatie tussen het overwegend islamitische Tsjaad en Israel zo goed als verbroken. Sinds Netanyahu zo enorm aan de weg timmert om relaties aan te gaan met Arabische landen, zien we echt resultaat.

Deby, een vroegere vriend van de gewezen Libische leider Ghadaffi, staat open voor uitgebreidere relaties en Israel heeft veel te bieden op het gebied van technologie en strategie.

Protesten vanuit Gaza

Zover als bekend komen er momenteel geen brandbalonnen Israel binnenwaaien, dat scheelt een hoop kostbare grond en bluswater maar de wekelijkse protesten gaan gewoon door. Hamas betaalt immers de demonstranten, organiseert het vervoer en wie wil er nou niet op een gemakkelijke manier wat extra zakgeld, denken de Gazaanse jongens.

Zo lang Hamas in Gaza heerst, zal er geen oplossing komen. Israel is een oplossing aan het uitbroeden en momenteel duiken Hamasleiders onder…

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: het licht van Chanoeka verspreidt zich over de wereld"

Geef een reactie