Vanuit Shomron: nieuwe maand gaat in, terwijl Israel aan vooravond verkiezingen staat

Foto: Levi Zoutendijk

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

Rosh Chodesh, hoofd van de maand; vrijdag was het de eerste dag van de laatste maand voordat de énige maand mét een naam in de eerste vijf Boeken van Mozes begint. Volgt u het nog? Hoe zit dat ook alweer?

Oorspronkelijk hadden de maanden geen maandnamen, maar nummers behalve de eerste maand: Aviv. Pas nadat het volk Israel uit de ballingschap terugkeert, verschijnen in de Bijbel maandnamen en is zelfs de naam van de eerste maand vervangen door Nisan. In de Torah komen we de enigszins heidens klinkende maandnamen niet tegen. Jammer ook dat Aviv vervangen is door een andere naam. Aviv, graankorrel maar ook lente, is juist zo symbolisch voor ons. In de Aviv maand stierf de Graankorrel, het Brood des Levens, de Bevrijder op Golgotha. Wij wonen in Na’aleh op een hoge berg, meer dan 400 meter boven zeeniveau en vanuit ons raam, tikkend op de computer zien we een ander Aviv in de verte liggen … Tel Aviv.

Onrust Tempelberg

De Gouden poort, bij het Joodse volk ook wel de sha’ar haRachamiem, de poort van de Barmhartigheden geheten, is al enkele weken opnieuw punt van discussie. De poort ligt aan de oostkant van de Oude Stad, uitkijkend op de Olijfberg. Ervoor liggen met opzet allerlei Arabische graven omdat de moslims veronderstellen dat Joden, maar ook de Messias, dan niet via die kant de Tempelberg zouden durven betreden. Alsof Adonai geen creatieve oplossingen zou kunnen bedenken…

Een groep orthodoxe Joden wil een kleine ruimte om te kunnen bidden op het Plein waar ooit de Eerste en Tweede Tempel hebben gestaan, maar de moslims geven geen voetbreed. Joden mogen niet eens hardop bidden op het Plein. De Arabieren hebben inmiddels vier moskeeën op het terrein neergezet en doordat er nu strubbelingen zijn vanwege het ‘gebedsplaatsvoorstel’ van een orthodoxe groepering, hebben zij een deur bij de Poort met geweld geopend en de ruimte die bij de Gouden poort ligt nu omgedoopt tot moskee.

Verkiezingen

Over een maand weten we wie zeer waarschijnlijk de nieuwe premier van Israel gaat worden. Benjamin Netanyahu ligt onder vuur, met name omdat procureur-generaal Mandelblit besloten heeft om Netanyahu, zo vlak voor de  verkiezingen, aan te klagen voor onder meer vermeende corruptie. Het proces zal pas over enkele maanden plaatsvinden, maar zal zeker invloed hebben op de verkiezingsuitslag. Netanyahu ontkent schuld. Zijn grootste tegenstander, Benny Gantz van de zogenaamde ‘middenpartij’ Kachol-Lavan (blauw-wit) is in de peilingen deze week Likud even voorbij geschoten. Zoals overal ter wereld beloven politici van alles en nog wat om later al die beloften te nuanceren of geheel niet uit te voeren… dat Mashiach kome en regere!

Sta op tegen antisemitisme

Komt u ook naar de Dam? Antisemitisme is al jarenlang helaas weer in opkomst in de VS en Europa. Het zijn net golfbewegingen, die haatgevoelens tegen het joodse volk. Is het ooit echt weggeweest…? We schrijven regelmatig dat psalm 83:4 dit ook al benoemde. De carnavalswagen in Aalst met stereotypen van orthodoxe ‘haakneusjoden’ die op hun geld zitten, spreekt boekdelen… zijn we terug van vóór 1940? Dagelijks zijn er haatpreken tegen Israel en joden op de Dam en wat doet de stad daaraan?

Donderdagavond 14 maart is er van 19.30-21.30 een steunbetuigingsbijeenkomst op de Dam, georganiseerd door Nederlandse Vrienden van Israel. Ons werd gevraagd hier aandacht aan te besteden in Vanuit Shomron en dat doen we bij deze. Kol hakavod (alle eer, chapeau) voor de  organisatoren en komers! Graag doorgeven en gáán!

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: nieuwe maand gaat in, terwijl Israel aan vooravond verkiezingen staat"

Geef een reactie