Vanuit Shomron: vier bewogen jaren in Israël

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

Het is deze week alweer precies vier jaar geleden dat wij het contract tekenden om een huis te huren in Na’aleh, in de Shomron/de ‘betwiste’ gebieden.

Eerder hadden we aan deze omgeving niet zo één-twee-drie gedacht. Ons oog was in eerste instantie gericht op Jeruzalem, maar we zijn blij dat we nog steeds in dit mooie Hartland van Israel mogen wonen, in feite dichtbij de Hoofdstad, en vanuit Shomron mogen schrijven. Valt niet altijd mee alle informatie op tijd te vergaren want er is veel te doen en dikwijls te weinig tijd.

Bliksem, foutje?

Volgens enige Israëlische kenners zou de aanval van vorige week op een huis in Beersheba, met een Gradrakket, geladen met honderden kilo’s explosieven, ‘onbedoeld’ zijn afgevuurd op Israel door een blikseminslag…

Hamas zou de Grads gereed hebben staan voor een eventuele vergelding op Israel, maar gezien de onderhandelingen die er de volgende dag zouden komen tussen Israel, Hamas en Egypte, leek dat even aannemelijk. Ja ja.. en de raketaanval van afgelopen
woensdagnacht dan? Viel er een ballon op de knop of zo? Hamas is duidelijk uit op een gevecht en Israel ziet weinig hoop op verbetering.

Israel vergold gisteren deze daad van terreur met meerdere raketbeschietingen op verschillende Hamasdoelen. Hamas heeft deze week het op laten stijgen van vuurballonnen niet laten stoppen en de ellende gaat maar door. Woensdag heeft Israel een ruimte beschoten vanwaar de IDF zag dat ballonnen opstegen.

Erkenning

Netanyahu was deze week in de VS. Hij onderstreepte dat het Jodendom buiten Israel de band moet vasthouden met Israel. De
meerderheid van de Amerikaanse Joden kiest traditioneel voor de Democraten en zij hadden liever Clinton in het zadel gezien dan Trump.

Gelukkig voor ons in Israel is dat anders gelopen en is de sterke band die er was nog steviger geworden tussen de twee landen en… historisch ongekend en uniek: door de huidige VS-regering is Jeruzalem zelfs erkend als hoofdstad van de Joodse Staat.

Hoe ver moeten we terug in de tijd om ons te herinneren dat iemand, of een land, iets soortgelijks deed? Was Kores niet de laatste niet-Jood die zoiets dergelijks zei en daarnaast de in ballingschap levende Joden, 2534 jaar geleden, opriep aliyah te maken?

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: vier bewogen jaren in Israël"

Geef een reactie