Vanuit Shomron: vuurvliegers uit Gaza teisteren Israël

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Op 5 juni 1967 brak de Zesdaagse oorlog uit. Israel voelde zich aan alle kanten bedreigd; de taal vanuit vooral Egypte was al maanden zeer dreigend en er waren grote troepenverschuivingen richting het kleine Israel.

Afwachten zou niet verstandig zijn geweest en daarom deelde Israel de eerste klap uit en in korte tijd werd bijna de hele luchtvloot van Egypte uitgeschakeld. Ook in het noorden bij Syrië waren grote overwinningen voor de Israeliers, maar het meest indrukwekkende was toch wel de herovering van de Tempelberg en de toegang die we daardoor kregen tot de Westelijke Muur.

Zomaar, zo leek het wel, viel dat alles in Israels handen. Deze week, op de Gregoriaanse kalender, is dat inmiddels 51 jaar geleden en de
Arabieren zijn dat niet vergeten, ook al kreeg Jordanië al heel snel het bestuur over de Tempelberg – tot op de dag van vandaag.

Vijf juni, afgelopen dinsdag, zou Hamas grote demonstraties houden, maar ze wilden het verschuiven naar vandaag, 8 juni, omdat vrijdag de dag is om te protesteren en te rellen bij het Gazahek (al sinds 30 maart).

Vuurvliegerterreur

Het nieuwe speeltje van Hamas om Israel financieel te treffen door duizenden hectare bos en akkers te verbranden, is een grote zorg voor ons allemaal. Iedere dag zijn er veel branden, veel bij bijvoorbeeld de stad Sderot, dat langs de Gazastrook ligt. Deze week was er op de hogeschool aldaar brand en veel rookoverlast.

Naast de zogeheten kites (vliegers) met daaronder de molotovcoctails, stijgen ook partyballonen gevuld met helium op met brandbommetjes eronder en de vuurvliegers worden steeds geavanceerder.

Wat kan Israel ertegen doen? Met kleine drones de touwen doorsnijden en veel particulieren met drones helpen, maar er zijn te veel vuurvliegers, soms wel 300 tegelijk. Israel is genoodzaakt kostbaar water in te zetten om de branden te blussen. Het geduld van de regering begint op te raken. Israel dreigt Hamasleden, die steeds oproepen tot dit geweld, harder aan te pakken. Dit ‘eco-terreur’ is nog niet voorbij, en de warme dagen, waarbij de natuur nog kwetsbaarder wordt, moeten nog komen…

Dat Adonai mag ingrijpen en het geweld doet stoppen!

‘Vanuit Shomron’ geeft u in een paar minuten enkele ‘highlights’ die deze week in- en rondom Israel gebeurden. Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten november 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël.

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: vuurvliegers uit Gaza teisteren Israël"

Geef een reactie