Vanuit Shomron: naderende verkiezingen in Israel en hopelijk een revolutie in Iran

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

Afgelopen dinsdag en woensdag waren wederom rosh chodesh dagen, nieuwe maanddagen. Dit jaar is een schrikkeljaar, vandaar dat we maand 12A en daarna 12B kennen. De twaalfde maand heet in Israel Adar.

Oorspronkelijk werden de maanden met nummers aangeduid, behalve de eerste mkaand. In de Vijf Boeken van Mozes lezen we alleen over de maand Aviv, de eerste maand, die een naam draagt. De andere maanden zijn getallen. Pas nadat het volk uit Babylon teruggekeerd is, komen wij andere maandnamen tegen in de Bijbel die zoals het er naar uitziet “meegelift” zijn vanuit de ballingschap. Eén van die maandnamen is tamuz, vernoemd naar de afgod tamuz… Ook de eerste maand kreeg een andere
naam: Nisan. Jammer! Aviv is juist zo veelzeggend. Aviv betekent onder meer graankorrel.

In de Avivmaand vieren we het Pesachfeest. Dan gedenken we de Uittocht en de bevrijding door het bloed van het Lam, dat aan de deurposten werd gestreken. De Graankorrel die stierf en weer opstond!

Verkiezingen

Hier in Israel kunnen mensen over het algemeen zeer goed bekvechten. Niet alleen onderling op straat of in een winkel wanneer men het ergens niet mee eens is, maar vooral is men scherp van de tong in de politiek. Politici en commentatoren laten elkaar dikwijls niet uitspreken en overschreeuwen elkaar. Vreselijk vermoeiend, voor ons althans, om naar te luisteren en de rode draad vast te houden! We zien in de peilingen allerlei voorspellingen die als een trampoline op en neer gaan. Naar welk kanaal kijk of luister je, hoe gekleurd is de berichtgeving? Netanyahu lijkt dan weer de grootste te zijn en dan is er weer een samenstelling van ander partijen die Bibi uit het zadel kunnen wippen, want dat is wat de oppositie voor ogen heeft.

Wij denken dat er op dit moment geen betere leider beschikbaar is die zoveel ervaring heeft, een sterke uitstraling heeft en goed met de huidige wereldleiders omgaat. Hoe dan ook: God stelt leiders aan en zet hen af…

Revolutie

Ondertussen laat Iran zich door de wereld niets gezeggen en doet wat ze wil. Iran werkt aan satellieten die de ruimte in zullen gaan ondanks dreigingen van de VS en afspraken met de EU. Maar vooral is het bedreigend dat Iran maar niet weg wil uit Syrië en daar fabrieken bouwt om de vreselijkste wapens te produceren. Israel verwoest van tijd tot tijd zulke faciliteiten, maar Syrië beschikt nu over hoog kwalitatief Russisch afweergeschut: de S300 raket. Iran heeft onlangs de zgn. Dezful raket geïntroduceerd die een bereik heeft van 750 km en deze week berichtte Iran met trots dat zij een kruisraket hadden getest die maar liefst een bereik van 1350 km heeft: de zgn. Hoveizeh raket, vol met narigheid. Ja… de wapens zijn niet van plastic of voor een museum bedoeld….

Iran vierde onlangs de veertigste verjaardag van de Islamitische revolutie van 1979. Veertig is de letter Mem in het Hebreeuws, wachttijd/woestijnperiode. We hopen dat die revolutietijd nu spoedig verleden tijd zal zijn en er een nieuwe gezonde periode mag aanbreken voor het Iraanse volk waar vele mensen nog altijd sympathie hebben voor het Joodse volk en de staat Israel. Vrede zal er ooit komen, staat er geschreven in de Bijbel, het komt dus ooit goed, net zo goed, tobh, zoals het in het begin was
toen Adonai de schepping opriep en waarschijnlijk nog beter: tobh meod/zeer goed.

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: naderende verkiezingen in Israel en hopelijk een revolutie in Iran"

Geef een reactie