Veel Messiasbelijdende Joden gaan niet op Netanyahu stemmen

Foto: Levi Zoutendijk

ISRAEL | Volgens Daniel Juster, sinds 1972 werkzaam in de Messiaans Joodse beweging, zullen veel Messiasbelijdende Joden bij de komende verkiezingen in Israel niet stemmen op Likoed-leider en huidig premier Benjamin Netanyahu. De reden ligt in de deelname van de ultraorthodoxe Sefardische partij Shas aan zijn regering.

Shas heeft het voor het zeggen op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was de prijs die Netanyahu betaalde om aan een meerderheid voor zijn regering te komen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken controleert de immigratie in het land, de visa om in te reizen en uit te reizen, het bevolkingsregister, burgerschapskwesties en nog veel meer. Juster stelt: ‘In deze rol handelt Shas zeer onrechtvaardig, niet alleen tegen Joodse volgelingen van Yeshua (Jezus), maar ook tegen veel anderen.

Zo heeft de controle van Shas ertoe geleid dat meer dan 7000 Ethiopische Joden het recht werd ontzegd om naar Israel te emigreren. Velen van hen hebben familieleden in Israel en willen gezinshereniging.

Het gaat over de Falash Mura, die enkele eeuwen geleden onder grote druk zijn gedoopt door de Ethiopische Orthodoxe Kerk. Zij behielden hun Joodse identiteit en velen willen weer terugkeren tot het Jodendom. Het Israëlische parlement heeft de komst van deze grote groep mensen goedgekeurd en fondsen beschikbaar gesteld, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert hen naar Israel te laten komen. Velen in Israel geloven dat dit komt door vooroordelen en misschien zelfs racisme van de Shas-leiding tegen Ethiopische Joden, vanwege hun bekering tot het christendom.

Onder druk van enkele ultraorthodoxe partijen heeft de Israëlische regering ook het beleid teruggedraaid dat meer orthodoxe Joden zouden worden opgeroepen om dienst in het leger te doen of andere vormen van nationale dienstplicht. Ze weigerden ook om een beleid te voeren dat het aantal orthodoxen moet verminderen, dat van een uitkering leeft en weigert te werken om de Talmoed te bestuderen.

Vanwege deze redenen en nog wel meer aarzelen veel Messiasbelijdende Joden om bij de aanstaande verkiezingen op Benjamin Netanyahu te stemmen, stelt Juster. ‘We stemmen in met een deel van zijn beleid, maar hebben er moeite mee om te weten dat een stem voor hem ook een stem voor de ultraorthodoxie is.’

Dit bericht verscheen eerder op israeltoday.nl.

Wees de eerste die reageert op "Veel Messiasbelijdende Joden gaan niet op Netanyahu stemmen"

Geef een reactie