Verdeelde geluiden over Israël binnen Amerikaanse kerk

Voorzichtig gejuich bij pro-Israël organisaties in de Verenigde Staten. Het protestantse kerkgenootschap Presbyterian Church (USA) heeft het zelfbeschikkingsrecht erkend van de Joodse staat Israël.

De kerk met anderhalf miljoen actieve leden heeft volgens de pro-Israël groep StandWithUs hiermee een belangrijke stap genomen. Voorman Rod Rothstein roemt in de krant The Jerusalem Post “het bewustzijn van vele presbyterianen die opstaan tegen anti-Israël extremisten die hun kerk gebruiken voor politiek gewin.” Toch zijn er binnen deze kerk ook nog veel anti-Israël sentimenten te horen.

Het bestuur van de kerk was in juni een week bijeen en tijdens deze algemene ledenvergadering werden resoluties besproken die Israël verantwoordelijk stellen voor het gebrek aan vrede. Ook werd volgens diverse Amerikaanse media een video vertoond waarin de vergelijking getrokken wordt tussen Palestijnen die wachten bij een check point en Joden die in de rij stonden voor transport per veewagen in de Tweede Wereldoorlog.

De Joodse mensenrechtenorganisatie ADL zegt in een verklaring het “verontrustend” te vinden dat “sommigen binnen de kerk Israël belasteren en demoniseren.” Woordvoerder rabbijn Sandmel zegt liever te zien dat de kerk zich inzet voor dialoog en verzoening. Binnen de Amerikaanse Presbyterian Church strijdt de beweging Presbyterians for Middle East Peace tegen eenzijdige kritiek op Israël. Voorman Rothstein van StandWithUs zegt in de krant te hopen dat deze beweging “zijn geloofwaardigheid als vredestichter en verzoener tussen Israëli’s en Palestijnen waar zal maken.”

Wees de eerste die reageert op "Verdeelde geluiden over Israël binnen Amerikaanse kerk"

Geef een reactie