Verenigde Staten erkennen Israels soevereiniteit over de Golan

Foto: Levi Zoutendijk

Gisteren (25 maart) heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Israels soevereiniteit over de Golan erkend. Vorige week kondigde hij dit al op Twitter aan. De bekendmaking kon op internationale kritiek rekenen, waaronder van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Door Elkan van der Graaf

Israel veroverde de Golanhoogvlakte op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. In 1981 heeft Israel het gebied geannexeerd vanwege het grote strategische belang voor de verdediging van het noorden van Israel en de waterbronnen aldaar. Terwijl Israel de Golan beschouwt als volwaardig onderdeel van haar grondgebied, ziet de internationale gemeenschap het als bezet Syrisch gebied.

Vanaf vandaag zien de VS de Golan als Israelisch grondgebied. In aanwezigheid van de Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Donald Trump een verklaring getekend waarmee de erkenning is geformaliseerd.

Netanyahu sprak lovend over het besluit van Trump. Met het erkennen van Israels soevereiniteit over de Golan, heeft de Amerikaanse president de “banden tussen Amerika en de VS sterker en geweldiger dan ooit” gemaakt, aldus de Israelische premier.

De actie door president Trump is een opsteker voor Netanyahu in de race naar de Israelische verkiezingen op 9 april. In antwoord op de vraag van een journalist na het ondertekenen of hij Netanyahu zou willen zien winnen, antwoordde Trump: “Ja dat wil ik.”

Vooraf aan het ondertekenen liet de Amerikaanse president weten dat bij elke mogelijke toekomstige deal voor het Midden-Oosten rekening gehouden moet worden met Israels recht op zelfverdediging.

Het is evident dat de veiligheid van de bewoners van de Golan het best wordt gegarandeerd onder Israelisch bestuur. Het is onzinnig om de Golanhoogte bloot te stellen aan de Syrische burgeroorlog en het wrede Syrische regime. Dit zou slechts chaos en geweld tot gevolg hebben voor de Golan. Onder Israelisch bestuur zijn alle bewoners van de Golan veilig en hebben ze democratische rechten.

Vorige week sprak de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zijn afkeuring uit over de actie door Trump. De minister zegt dat op grond van VN-resoluties de Golanhoogten geen onderdeel uitmaken van Israel. “Het helpt niet om uitspraken te doen of acties te ondernemen die een toch al broze situatie nog verder in gevaar brengen”, aldus Blok. De positie van het Nederlandse Kabinet is in lijn met die van de Europese Unie. De EU-missie in Israel heeft laten weten de Golan nog steeds als bezet door Israel te beschouwen.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft Trumps besluit over de Golan de regio “op de rand van een nieuwe crisis” gebracht. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het aanpassen van de status van de Golan door de VS een “directe schending van besluiten door de VN.” Syrië spreekt van een “flagrante aanval op de soevereiniteit van Syrië en zijn territoriale integriteit,” zo valt te lezen in een statement van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit bericht verscheen voor het eerst op de website van het CIDI.

Wees de eerste die reageert op "Verenigde Staten erkennen Israels soevereiniteit over de Golan"

Geef een reactie