Verstandskies

Mijn verstandskies wordt vandaag getrokken. Uit nieuwsgierigheid vraag ik de lieftallige tandartsassistente waarom die kiezen er überhaupt zitten, als ze toch op een dag worden weggehaald.

Dat heeft te maken met de evolutie van de mens, zegt ze. Heel vroeger gebruikten we nog scherpe hoektanden om iets op te peuzelen, legt ze uit, maar die zijn in onze huidige menselijke conditie niet nodig. “Een staart hebben we ook niet meer.” Ik kijk mevrouw raar aan. Een staart? “Ja, toen we nog apen waren.”

Geloof je dat écht?, floep ik verbaasd uit mijn verdoofde mond. Normaal ontvang ik zelf die vraag, wanneer het over God gaat. “Staat in de geschiedenisboeken”, zegt ze, en verlost mij vervolgens van de klaarblijkelijk verjaarde kies.

Uiteindelijk gelooft elk mens natuurlijk iets, denk ik terwijl in mijn kaak wordt gewroet. Maar om terug te komen op dat geschiedenisboek: probeert de historie ons niet een verhaal te vertellen? Het verhaal van een plompverloren volk in Egypte op weg naar bevrijding, bijvoorbeeld, of een Joodse leraar die de wereld zou redden door aan een Romeins kruis te hangen. En beweegt de aarde, met dat kleine landje Israël in het middelpunt, niet ergens naartoe? Is er een strijd gaande tussen Goed en Kwaad? Als het aan die aap ligt niet.

In plaats van in miljoenen jaren wordt mijn verstandskies in luttele minuten met bruut geweld verwijderd. Op dat moment besluit ik liever een kind te zijn van Adam dan van een aap. Eén ding is zeker: die kies is er uit.

Vincent Lengkeek is journalist en oprichter van MessiaNieuws.

1 reactieop"Verstandskies"

  1. Mooi verhaal! Leuk om jou in de wachtkamer tegen te komen 😉
    Shalom!

Geef een reactie