Yad Vashem-onderscheiding voor pastoor en helpend echtpaar

Pastoor Petrus van Heijst hielp in de oorlog de Joodse Henriëtte Hen.

EINDHOVEN | De al overleden pastoor Petrus van Heijst is maandag postuum geëerd met een Yad Vashem-onderscheiding voor het helpen van een Joodse vrouw in de Tweede Wereldoorlog.

De geestelijke hielp in de oorlog Henriëtte Hen met onderduiken. Twee achterneven van Van Heijst nemen de onderscheiding maandag in Eindhoven in ontvangst van de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On, meldt het Nederlands Dagblad.

De onderscheiding bestaat uit een medaille en oorkonde en wordt uitgereikt aan mensen die hun leven in de waagschaal stelden om Joden te helpen. Ook wordt de ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ eervol vermeld in het beroemde Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Meer dan vijfduizend Nederlanders zijn sinds de oorlog door de staat Israël onderscheiden, waaronder Corrie ten Boom uit Haarlem.

Varkensstal

Petrus van Heijst, overleden in 1967, was in de oorlog pastoor in Noord-Brabant en zorgde ervoor dat de Joodse Henriëtte Hen op verschillende plekken kon onderduiken, onder andere bij zusters en zelfs in een varkensstal. Die laatste plek kon Van Heijst echter niet over zijn hart verkrijgen om een Joodse vrouw in op te vangen, dus overtuigde hij een echtpaar, de familie Bros die ook een Yad Vashem-onderscheiding krijgt, om haar in huis te nemen. Door toedoen van al die helpende Nederlanders wist Hen samen met haar zoon de oorlog te overleven.

 

Wees de eerste die reageert op "Yad Vashem-onderscheiding voor pastoor en helpend echtpaar"

Geef een reactie