Update Midden-Oosten: veranderingen in de Arabische wereld, Europa minder negatief tegenover Israel

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in Israël en het Midden-Oosten.

Bijbelleraars, wees eerlijk over Israel!

Veel Bijbelleraars verkondigen nog steeds dat de wereldwijde haat tegen Israel alleen maar toeneemt. Toch is dit beslist onjuist. Met steeds meer landen bouwt Israel momenteel vriendschappelijke contacten op. En dit past niet in de Israeltheologie van velen. Ik dring erop aan om hierin eerlijk te zijn.

Veranderingen in de Arabische wereld

Deze week bracht de Israëlische premier Netanyahu een bezoek aan de Golfstaat Oman. Dat zou een aantal jaar geleden ondenkbaar zijn geweest. ‘Uit de rest van de Arabische wereld kwamen nonchalante reacties op dat bezoek, wat erop duidt dat de houding van de Arabische landen tegenover Israel minder negatief wordt,’ aldus Abdulrahman al-Rashed in het Arabische Al Arabiya.

Al-Rashad is de voormalige directeur van de nieuwszender Al Arabiya. ‘De Arabische landen zien ook dat Israel het enige land is dat met succes de Iraanse invloed in Syrië terugdringt, iets wat Amerika en Turkije niet lukt,’ stelt hij. ‘De meeste Arabische landen juichen dat doe. Israel is steeds meer een regionale veiligheidsmacht aan het worden.’

Ook Europa minder negatief tegenover Israel

Er is een duidelijke toename van steun voor Israel in de belangrijkste Europese landen, blijkt uit onderzoek van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Met name worden Duitsland, Spanje, Italië en Engeland genoemd, die zich jarenlang veel kritischer en negatiever opstelden tegenover Israel dan nu. De steun/sympathie voor Israel in de Europese Unie is gegroeid van 38 naar 43 procent en de kritische houding/antipathie gedaald van 30 naar 29 procent.

Volgens het ministerie heeft deze positieve verandering te maken met hoe er naar het Midden-Oosten wordt gekeken. Voorheen dachten heel veel mensen dan direct aan Israel, nu gebeurt het veel vaker dat eerst wordt gedacht aan Syrië en aan de vluchtelingen. Ook spelen de social media (Facebook, Twitter et cetera) een steeds belangrijkere rol in de meningsvorming van mensen.

Veel mensen ontdekken daardoor dat de media (televisie, kranten) vaak een te negatief een eenzijdig beeld van Israel schetsen. Ook ontdekken steeds meer mensen hoe belangrijk Israel is voor tal van nieuwe technologische vindingen waar iedereen van profiteert. (Bron: United with Israel)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten.

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: veranderingen in de Arabische wereld, Europa minder negatief tegenover Israel"

Geef een reactie