Vanuit Shomron: IDF zoekt weg om Hamas te verdrijven

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

Het was een zeer onrustig onrustige vrijdagnacht vorige week voor de bewoners in het zuiden van Israël. Gedurende de nacht werden er maar liefst 37 raketten op Israel afgevuurd. Veel Israëliërs in de buurt van de Gazastrook zaten urenlang in de schuilkelders, oudjes maar vooral ook gezinnen met grotere of kleinere kinderen.

De burgers in Sderot zijn het meer dan zat en blokkeerden zondagochtend de toegang tot hun plaats uit protest om hun stem te laten horen; zij willen rustig slapen en eisen dat de regering aan deze rakettenregen nu eindelijk iets structureels gaat doen. Het leger is echter niet van plan om nu grootschalig terug te slaan. Israel bombardeerde wel enige Islamitische Jihadstellingen. Deze terreurbeweging eiste ook de verantwoordelijkheid op voor de aanvallen. Direct daarna vroeg de moslimextremistische groep om een bestand…

IDF

De IDF zoekt een weg om Hamas te verdrijven uit Gaza en om Abbas er weer in het zadel te hijsen. Zou dat beter zijn? Misschien vallen er dan geen raketten meer, maar de messteekincidenten en het stenengooien houden daarmee niet op. Wederom was er op de NOS-app niets maar dan ook niets over te lezen over de beschietingen op Israel.

Minister Naftali Bennet, van ‘Diasporazaken’ vloog zaterdagavond naar Pittsburg om de Joodse gemeente aldaar te troosten en te ondersteunen. Wat tijdens de brit mila, (besnijdenis)dienst, gebeurde in de Tree of Life synagoge, raakt uiteraard ook de ziel van Joden elders in de wereld. Uit pure haat gedreven schreeuwde de dader ‘Joden verdienen te sterven’ en schoot met meerdere wapens willekeurig op biddende Joden.

Het was de ernstigste antisemitische aanslag in de geschiedenis van de VS. Vanuit de hele wereld kwamen er steunbetuigingen en bij de
afsluitingsceremonie van de shabbat, de havdalah, kwamen duizenden, Joden en niet Joden, bij elkaar om te rouwen bij de synagoge. Geweldig ook dat twee moslimorganisaties een crowdfunding startten en al snel $80.000 verzamelden voor de nabestaanden.

Starrig…

De Opperrabbijn van Israel, rabbijn Lau, veroordeelde de aanslag in de VS wel maar weigerde de plaats van delict een synagoge te
noemen. Hij sprak over een ‘Joods centrum’ omdat de synagoge niet van Orthodoxe maar Conservative huize is. Zijn mening over andere Joodse geloofsgemeenschappen werd daarmee pijnlijk duidelijk.

Premier Netanyahu was afgelopen week kort op bezoek in Oman. 22 jaar geleden bezocht Shimon Peres voor het laatst het oliestaatje. Hij sprak met sultan Qaboos bin Said. Hij is de minister van Defensie en Financiën (hij bestuurt de centrale bank), Buitenlandse zaken en ‘intelligence.’ Het zijn bemoedigende berichten dat Israel langzaam maar zeker openlijke relaties aanlegt met Soenitische staten.

Onderliggende reden is dat Israel kan helpen een vuist te maken tegen het opdringerige Sjiitische Iran.

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: IDF zoekt weg om Hamas te verdrijven"

Geef een reactie