‘Zandartiste’ Ilana Yahav tekent bij Holocaust herdenking

‘Om de verschrikkelijkste periode uit de Joodse historie in zand te tekenen is een voorrecht vermengd met grote pijn’, zegt de zandkunstenares Ilana Yahav. ‘Ik sta boven de zandtafel met trillende handen, mijn hart klopt heftig, wetend dat ik in mijn hart en ziel altijd bij hen was’.

Ilana voerde deze indrukwekkende zandtekening enkele dagen geleden uit tijdens de Holocaust herdenking van de Joodse Federatie van Philadelphia, VS. De muziek die u hoort is het thema uit de film Schindlers List.

Ilana wist altijd al dat haar lot in de kunst lag: schilderen, beeldhouwen en de beeldende kunst in het algemeen. En ze heeft altijd gezocht naar nieuwe en originele manieren om het grote scala aan menselijke emoties en gevoelens uit te drukken.

‘De ervaring van direct contact met zand heeft me als kind al geboeid.’ herinnert Ilana zich: ‘Het was een gelukkige jeugd bij het strand van de Middellandse Zee, die ik elke dag op weg naar school zou bezoeken. Ik zou een persoonlijk verhaal tekenen, een soort van levend dagboek in het zand. Ik tekende snel en probeerde alles af te maken voordat de golf zou komen en alles zou wegvegen. Ik was helemaal gefascineerd. Ik stond te kijken tot de tekening verdween en realiseerde me dat alles van voorbijgaande aard was en tijdelijk…’

Het is dus niet meer dan normaal dat zandkunst de grote liefde van Ilana’s leven zou worden. De mogelijkheid om met natuurlijke en eenvoudige middelen een aangrijpend verhaal te creëren was voor haar een zeer spannend concept en werd haar belangrijkste kunstvorm.

Wees de eerste die reageert op "‘Zandartiste’ Ilana Yahav tekent bij Holocaust herdenking"

Geef een reactie