Wat zit er achter de branden die Israël, Irak en Syrië teisteren?

Foto: Levi Zoutendijk

Pyro-terrorisme is een wapen dat de vijanden van Israël sinds eind 2016 gebruiken. Destijds werd de Joodse Staat opgeschrikt door de eerste golf van grote branden die het grootste deel van het Karmelwoud bij Haifa vernietigde.

Door: Yochanan Visser

De nieuwe trend zette zich voort toen Hamas in maart 2018 de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ begon en de brandende ballonnen en vliegers introduceerde. Deze werden gebruikt om de zuidelijke gebieden van Israël te terroriseren.

De laatste golf van branden die de Joodse Staat in mei teisterde en het Joodse dorp Mevo Modiin verwoestte (en zich nu heeft verspreid naar Samaria en Judea) was grotendeels ook het werk van brandstichters. Door de brand in Mevo Modiin verloren vijftig families hun huis en al hun bezittingen. De politie en de Israëlische brandweer stelden later vast dat de brand werd veroorzaakt door brandstichting.

Het brandstichtingsterrorisme heeft nu ook Samaria en Judea bereikt.
Vorige week woensdag woedde er een enorme brand in het Joodse dorp Carmei Tzur, in het centrum van Judea. De brand, die de buitenwijken van de omstreden gemeenschap bereikte, begon nadat Palestijnse Arabische brandstichters vuurbommen over het veiligheidshek hadden gegooid, vertelde een lid van het lokale veiligheidsteam aan deze verslaggever. De bron zei dat Palestijnse Arabieren routinematig vuurbommen over het hek gooien in de buurt Beit Umar (broeinest van Hamas). Dit keer richtten zij zich echter op het zuidwestelijke deel van Carmei Tzur, waar geen hek is en waar de meeste mensen in caravans wonen.

De enorme brand in Carmei Tzur viel samen met een grote brand in de buurt van het Joodse dorp Itamar in centraal Samaria. Bewoners van Itamar beweerden dat de brand de vierde poging in vier dagen was om hun gemeenschap te vernietigen. ‘Dit is de vierde brand die in vier dagen tijd uitbreekt, waardoor bewoners en gezinnen in gevaar worden gebracht en jarenlange arbeid van de boeren wordt vernietigd. Het hart breekt,’ vertelde Iyar Segal, een inwoner van Itamar, aan de Israëlische media.

De media negeerden deze branden grotendeels, terwijl de grote nieuwskanalen in Israël de golf van branden toeschreven aan de ongekende hittegolf die de Joodse Staat in mei trof. Alleen de door de staat gefinancierde zender KAN berichtte over de echte reden voor de golf van branden. KAN zei: ‘honderden van de branden in de laatste weken in het gebied van Jeruzalem en Beit Shemesh waren het gevolg van brandstichting.’
De terreurwachtgroep Boomerang publiceerde bovendien een nieuwe video waarin het aantal branden dat de brandweerlieden sinds november 2016 bestreden wordt gedocumenteerd. Het gaat daarbij om maar liefst 1.773 branden, de Gaza-gordel niet inbegrepen.

Brandweerman Ron Shlaf, die een prominent lid was van het team dat de golf van branden onderzocht, zei dat er geen twijfel bestaat over de oorzaak van het grootste deel van de branden. ‘Ja, we hebben te maken gehad met brandstichtingsterreur. Er is geen dilemma of twijfel mogelijk. Alle dorpen die in brand werden gestoken waren Joods, en alle gearresteerden of vervolgden waren Arabieren. En na een grondig onderzoek concludeerden we, niemand anders in het Midden-Oosten – inclusief de Palestijnen – heeft zo’n extreme golf van branden meegemaakt als wij,’ vertelde Shlaf aan Boomerang.
Shlafs team onderzocht tachtig grote branden sinds 2016 en kwam tot de conclusie dat 71 van hen het werk waren van brandstichtende terroristen.

Wat Gaza betreft: sinds het begin van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ hebben de brandende ballonnen en vliegers meer dan tweeduizend branden in Zuid-Israël veroorzaakt. Die brandden hebben 35.000 dunams of 3.500 hectare aan bos, natuurreservaten en landbouwgronden verwoest.

Branden in Syrië en Irak
Het gebruik van pyro-terreur heeft zich nu verspreid naar andere delen van het Midden-Oosten. De jihadistische ISIS-terreurgroep heeft haar leden opgedragen om de eerste grote oogsten van gewassen in Irak en Syrië sinds jaren te vernietigen, door gebruik te maken van de tactiek van de verschroeide aarde. Sinds begin mei zijn duizenden hectaren landbouwgrond in brand gestoken over een gebied dat zich uitstrekt van de Iraanse grens in Irak tot de kust van de Middellandse Zee in het noordwesten van Syrië. De branden zijn zichtbaar via de satellieten. Ze hebben geleid tot inkomensverlies voor de boeren, die al jarenlang geleden hebben onder verlies en ontheemding.

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de golf van brandstichtingsterreur in zowel Irak als Syrië. ‘Het oogstseizoen is nog steeds lang en we vertellen de soldaten van het Kalifaat: voor je heb je miljoenen dunams van land met tarwe en gerst, die eigendom zijn van afvalligen,’ zei de groep in een verklaring die werd gepubliceerd in de al-Naba nieuwsbrief.

Ondertussen zou Israël de oplossing voor de ‘vlieger-jihad’, zoals sommigen het noemen, gevonden kunnen hebben. Het Israëlische leger wordt momenteel uitgerust met het Smash 2000 anti-drone-systeem.
Het systeem is ontwikkeld door de Israëlische start-up Smart Shooter en stelt de gemiddelde IDF-militair in staat om snel bewegende doelen op de grond en in de lucht te raken met behulp van zijn eigen M-16 of Tavor-geweer. Smash 2000 is ontwikkeld om drones neer te halen, maar kan ook worden gebruikt om brandende ballonnen en vliegers te neutraliseren, aldus het bedrijf.

De combinatie van eenvoudige hardware en geavanceerde beeldverwerkingssoftware van Smash 2000 maakt van vrijwel elke militair met basiswapens een scherpschutter. Zo wordt het doel door elk geweer bij de eerste schotenreeks geraakt, zo berichtte The Jerusalem Post vorige week. Smash 2000 ‘berekent de beweging van het doelwit en voorspelt de volgende locatie met behulp van geavanceerde beeldverwerking en algoritmen. SMASH 2000 voorkomt dat de kogel wordt afgevuurd totdat het doel precies in het vizier zit,’ aldus JPost.

Datum:12 juni 2019
Auteur:Israel today – Yochanan Visser
Foto:Website Israel today
Website:http://www.israeltoday.nl

Wees de eerste die reageert op "Wat zit er achter de branden die Israël, Irak en Syrië teisteren?"

Geef een reactie